Predstavljen „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj stvarnosti“ u Ministarstvu kulture i informisanja - Музеј Војводине

Predstavljen „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj stvarnosti“ u Ministarstvu kulture i informisanja

18.12.2019. | Vesti

Promocija uspešnih projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštava održana je 17. decembra, u pres sali Ministarstva kulture i informisanja. Predstavljena su tri projekta: projekat kompanije Zumoko i Muzeja Vojvodine „Zlatni šlem – interaktivni strip u proširenoj stvarnosti“, projekat Narodnog muzeja iz Zrenjanina „Vizije muzeja“ (u saradnji sa Zumokom), kao i projekat Muzeja pozorišne umetnosti „Teatroslov – elektronska baza podataka o srpskom pozorištu od prvih profesionalnih predstava do danas“, koji su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Projekti Zumoka i Muzeja Vojvodine, kao i Narodnog muzeja u Zrenjaninu su primer kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koristi za predstavljanje kulturnog nasleđa, posebno mladim generacijama, koje treba privući u muzeje, koji se uz konstantni rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara bave i prezentacijom kulturnih dobara putem digitalnih tehnologija.

„Zlatni šlem“ je interakivni strip koji govori o otkriću čuvenih pozlaćenih  rimskih šlemova iz Berkasova i Jarka. Pošto se radi o aplikaciji proširene realnosti, štampani strip služi kao marker za oživljavanje pojedinih scena iz stripa. Aplikacija se može skinuti preko Google play-a i uz štampanu verziju, koja će se moći kupiti u suvenirnici Muzeja Vojvodine, posetioci mogu da dožive muzejske predmete na jedan drugačiji način. Ovakvim rešenjima se na filmski i vizuelno moderan način oživljava prošlost. Ideja je potpuno originalna i nikad realizovana na našim prostorima.

Još jedna prezentacija projekta biće organizovana posebno u Muzeju Vojvodine početkom sledeće godine, kada će strip na srpskom i engleskom jeziku biti dostupan u suvenirnici Muzeja.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja