Preminuo znameniti novosadski slikar i grafičar Petar Ćurčić - Музеј Војводине

Preminuo znameniti novosadski slikar i grafičar Petar Ćurčić

24.08.2021. | Vesti

U vojvođanskim umetničkim krugovima mnoge je pogodila tužna vest da je jedan od najtalentovanijih ovdašnjih stvaralaca, slikar i grafičar Petar Ćurčić preminuo u 84. godini. Iza sebe je ostavio obiman i raskošan umetnički opus dug više od pola veka. Zajedno sa suprugom, takođe umetnicom Verom Zarić, bio je darodavac nekoliko novosadskih muzejskih ustanova, među kojima je i Muzej Vojvodine. Našoj ustanovi je 2008. poklonio 141 delo: 9 ulja na platnu, 65 grafika i 67 crteža. Tih godina radove je darivao i Galeriji Matice srpske, kao i Muzeju grada Novog Sada. Takođe, bio je jedan od umetnika saradnika na realizaciji stalne postavke Muzeja prisajedinjenja 1918, Muzeja Vojvodine i tim povodom uradio je Portret dr Jovana Joce Laloševića, predsednika Narodne uprave za Banat, Bačku i Baranju.

Portret dr Jovana Joce Laloševića, 2018.

Petar Ćurčić je rođen u Novom Sadu 1938. godine. Na studije istorije umetnosti stigao je do diplomskog ispita, da bi potom diplomirao na Grupi za jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu. Ljubav prema književnosti i narativu osim na likovnim delima, prezentovao je javnosti i kroz tekstove za dnevne listove i časopise. Gotovo tri decenije pripremao je jednosatnu radijsku emisiju o prošlosti Vojvodine pod naslovom Sa starih razglednica. Posebno je voleo teme vezane za istoriju rodnog Novog Sada.

Trg, 1986.

Crtež, slikarstvo i grafiku učio je predano i uglavnom samostalno. Prvi put je izlagao na Oktobarskom salonu u Beogradu 1966. Bio je član ULUS-a, ULUV-a, kao i Udruženja umetnika sa Petrovaradinske tvrđave Likovni krug. Priredio je preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je i na brojnim kolektivnim postavkama i likovnim kolonijama. Za crteže, grafiku i slikarstvo dobio je veliki broj nagrada.

Iako nije imao formalno, akademsko obrazovanje, Petar Ćurčić je svojim likovnim opusom demonstrirao, pre svega, nenadmašnu zanatsku veštinu, znanje i iskustvo, a onda i raskošnu imaginaciju i originalnost u izboru tema i motiva. Bilo da predstavlja arhitekturu, pejzaže ili ljude, Ćurčićevim vizuelizacijama sveta provejavao je jedan humorističko-ironičan ton, bez podsmeha i lažnog moralisanja. Ovaj veliki erudita među vojvođanskim umetnicima, voleo je svet u kome je živeo i na ljudske slabosti gledao je sa šeretskim osmehom punim topline i razumevanja. Otuda njegovom duhovitom karikaturalno-ekspresivnom izrazu, kako ga je definisao kolega istoričar umetnosti Mile Ignjatović, nema uzora, niti pandana u ovdašnjoj umetnosti.

Aleksandra Stefanov

Dragana Garić Jovičić

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar