Produžava se izložba „Skulptura i zvuk” - Музеј Војводине

Produžava se izložba „Skulptura i zvuk”

02.08.2022. | Vesti

Zbog velikog interesovanja publike, izložba novosadskog vajara Nikole Macure „Skulptura i zvuk” u Muzej Vojvodine (Dunavska 37) biće produžena do 15. septembar 2022. godine.

Saradnja Muzeja Vojvodine i Nikole Macure datira još od 2014. godine kada je ovaj umetnik bio jedan od učesnika Likovne kolonije u znaku skulpture od recikliranih materijala.  Još od tada ovaj skulptor radio na ozvučavanju instalacija nastalih od delova sa vojnog otpada. Tim odbačenim predmetima on je pronašao novi smisao: tako je umesto rušilačke, prisutna stvaralačka  energija.

Čini se da je čoveku današnjice to potrebnije nego ikad pre. Većinu nas plaši i sam pomen oružja jer ga odmah povezujemo sa snimcima jezivih ratnih razaranja. Na njima često ni ne vidimo puške i mitraljeze, ali osećamo njihovo zlokobno prisustvo. Ipak, Macurini „instrumenti” u svojoj suštini akcentuju besmisao rata i naglašavaju potrebu za pomirenjem. Otuda oni poručuju: „Bolje sviraj nego da pucaš!”. Macurini „instrumenti” ne pretenduju da proizvode muziku nalik na klasične instrumente. Zvukovi koje oni proizvode su pre improvizacija koja demonstrira da oružje može da ima drugu funkciju, osim one za koje je napravljeno. Na ovoj izložbi publika može da vidi i umetnikove skice i fotografije koji dokumentuju dug proces izrade ovih zvučnih objekata, kao i da čuju kako muzičari na njima sviraju. Zato svi zaintresovani koji nisu čuli kao „zvuči skulptura” imaju priliku da to dožive u narednih mesec i po dana.

Dragana Garić Jovičić, istoričarka umetnosti

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar