Projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“ - Музеј Војводине

Projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“

06.10.2022. | Događaji

U četvrtak, 13. oktobra 2022. godine, u 18 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“, kao prateći program izložbe San neolitske noći.

Pre projekcije, uvodnu reč o ovom izuzetnom arheološkom nalazištu daće Aleksandar Medović, viši kustos arheobotaničar.

Dokumentarni film „Borđoš, 7000 godina pre“ koprodukcija je kuća „Media Art Content“, „Sabadoš servis“ i „Aksios media“. Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine, predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, ovaj jednočasovni film potpisuju, među ostalima, kompozitor Robert Farkaš, direktor fotografije Bojan Dakić, montažer Vladimir Antić i reditelj Rastislav Durman.

Na obali reke Tise, nedaleko od Novog Bečeja, nalazi se sedam hiljada godina staro naselje – zovemo ga Borđoš, po selu koje se na istom prostoru nalazilo u srednjem veku. Ovo je neolitsko naselje po mnogo čemu zanimljivo – trajalo je preko pet stotina godina, nalazilo se na razmeđu dve kulture, potiske i vinčanske, i bilo je veliko. Dugogodišnja istraživanja arheološkog tima Muzeja Vojvodine i instituta za praistoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu otkrila su mnogo toga o mlađem kamenom dobu u Banatu, ali su se, istovremeno, pojavila mnoga pitanja na koja tek treba naći odgovor, na primer: kako su do Borđoša stigli materijali sa udaljenosti i do sedam stotina kilometara u vreme kada konji još nisu bili pripitomljeni?

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar