Projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“ - Музеј Војводине

Projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“

08.05.2018. | Događaji

U ponedeljak, 14. maja 2018. godine, u 19 sati, kino sala, Dunavska 37 održaće se projekcija dokumentarnog filma „Borđoš, 7000 godina pre“.

Na obali reke Tise, nedaleko od Novog Bečeja, nalazi se sedam hiljada godina staro naselje – zovemo ga Borđoš, po selu koje se na istom prostoru nalazilo u srednjem veku. Ovo je neolitsko naselje po mnogo čemu zanimljivo – trajalo je preko pet stotina godina, nalazilo se na razmeđu dve kulture, potiske i vinčanske, i bilo je veliko. Četvorogodišnja istraživanja arheološkog tima Muzeja Vojvodine i instituta za praistoriju „Kristijan Albreht“ Univerziteta u Kilu otkrila su mnogo toga o mlađem kamenom dobu u Banatu, ali su se, istovremeno, pojavila mnoga pitanja na koja tek treba naći odgovor, na primer: kako su do Borđoša stigli materijali sa udaljenosti i do sedam stotina kilometara u vreme kada konji još nisu bili pripitomljeni?

Dokumentarni film „Borđoš, 7000 godina pre“ koprodukcija je kuća „Media Art Content“, „Sabadoš servis“ i „Aksios media“. Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, ovaj jednočasovni film potpisuju, među ostalima, kompozitor Robert Farkaš, direktor fotografije Bojan Dakić, montažer Vladimir Antić i reditelj Rastislav Durman.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar