Projekcija filma "Majstori banatskog slikarstva od 18. do 20. veka" - Музеј Војводине

Projekcija filma “Majstori banatskog slikarstva od 18. do 20. veka”

26.04.2017. | Događaji

U sredu, 26. aprila 2017. godine, u 19 časova, u kino sali, biće premijerno prikazan film „Majstori banatskog slikarstva od 18. do 20. veka – iz Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“. Autorka filma je Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti, a izvršni producent je „Digital Style“. Realizaciju projekta je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

Film predstavlja majstore banatskog slikarstva i to od prvih putujućih ikonopisaca, preko predstavnika klasicizma, bidermajera i romantizma pa sve do modernista, i biće prikazivan publici u okviru stalne postavke Likovne zbirke. Ova zbirka je jedna od najznačajnijih vojvođanskih umetničkih kolekcija i svojevrsni je presek svega onoga što se na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na srednji Banat.

Najstariji eksponati potiču iz XVIII veka i radovi su tzv. zografa, domaćih, uglavnom anonimnih slikara obučavanih u manastirskim radionicama. Galerija portreta ispunjava veći deo postavke XIX veka a autori su: Nikola Aleksić, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Novak Radonić, Pavle Simić, Stevan Todorović… Druga polovina XIX veka i početak XX veka smatra se najplodnijim periodom banatskog slikarstva kada tadašnji Veliki Bečkerek (danas Zrenjanin) postaje živo umetničko središte intenzivnih kulturnih dešavanja. Narodni muzej Zrenjanin čuva radove Stevana Aleksića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Aleksandra Sekulića, Vase Pomorišca. Rađanju moderne umetnosti u Zrenjaninu, doprineli su tzv. „Velikobečkerečki impresionisti“ koji su takođe predstavljeni sa nekoliko radova i to upravo uz velikane naše modernosti Savu Šumanovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića i Zoru Petrović. Sastavni deo stalne postavke Likovne zbirke su i legati Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Zlate Markov-Baranji i Ljubice Tapavički, među kojima Legat Uroša Predića svakako zauzima posebno mesto.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar