Projekcija filma "Vojvodina u objektivu Radivoja Simonovića" - Музеј Војводине

Projekcija filma “Vojvodina u objektivu Radivoja Simonovića”

19.04.2018. | Događaji

U četvrtak, 19. aprila 2018. godine, u 12 sati (kino sala, Dunavska 37), u okviru “April – mesec etnologije” u Muzeju Vojvodine, održaće se projekcija filma “Vojvodina u objektivu Radivoja Simonovića”.

Scenario: Borislav Hložan
Snimatelj: Želimir Tot
Reditelj: Olivera Šešlija
Proizvodnja RTV, 2016.
Trajanje: 50.17

Uvodnu reč o filmu i dr Radivoju Simonoviću daće Borislav Hložan, pisac scenarija i Bogdan Šekarić, viši kustos etnolog.

Film je prikazan na 26. festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu i dobio je nagradu „Srebrni pastir“ za najbolju kameru (Želimir Tot), kao i specijalnu nagradu za istraživački i stvaralački doprinos u korišćenju vizuelnih materijala i promocija etnološkog znanja u institucijama kulture (Bogdan Šekarić).

Dokumentarni film „Vojvodina u objektivu Radivoja Simonovića“ govori o životu i naučnom angažmanu jednog izuzetnog i požrtvovanog srpskog intelektulaca koji nas je zadužio svojom naučnom zaostavštinom. Film naglašava značaj naučnih istraživanja dr Radivoja Simonovića za današnju Vojvodinu, ukazujući pri tom na njegov  originalni doprinos u sagledavanju uzroka društvenog i kulturnog propadanja srpkog naroda u Austrougarskoj. Njegova saradnja sa profesorom Jovanom Cvijićem predstavlja jedinstveno svedočanstvo o vremenu intezivne borbe južnih Slovena za državnu nezavisnost. Film ukazuje i na do sada malo poznatu činjenicu da se u Etnološkoj zbirci Muzeja Vojvodine čuva jedna od najvećih kolekcija staklenih ploča i fotografija čiji je autor dr Radivoj Simonović.

Istog dana, u 17 sati (Dunavska 35) viši kustoskinja – etnološkinja dr Tatjana Bugarski, održaće stručno vođenje kroz stalnu postavku Muzeja Vojvodine.

{gallery}fotogalerija/vojvodina_u_objektivu_radivoja_simonovica{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja