Promocija knjige „Borske beležnice“ - Музеј Војводине

Promocija knjige „Borske beležnice“

25.09.2019. | Događaji

U sredu, 25. septembra 2019. godine, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, biće promovisana knjiga BORSKE BELEŽNICE autora Aleksandra Zografa i Zorana Paunovića, u izdanju Narodne biblioteke Bor.

Na promociji će govoriti: dr Drago Njegovan, Zoran Paunović, Aleksandar Zograf i Dragan Stojmenović, urednik.

Knjiga osvežava sećanje na tragičnu sudbinu mađaskog pesnika jevrejskog porekla Mikloša Radnotija (1909 – 1944), koji je bio na prinudnom radu u okolini Bora, a zatim transportovan sa drugim logorašima kroz Srbiju i Bačku, da bi na kraju bio ubijen, kao jedan od poslednja 22 borska logoraša, kod sela Abda u blizizni mađarsko-austrijske granice. Svojih poslednjih 10 pesama napisao je u beležnicu na kockice, dobijenu od nepoznatog seljaka iz okoline Žagubice. Ta beležnica je nađena avgusta 1946, pri ekshumaciji tela.

Knjiga se sastoji iz tri dela. Prvi deo je strip u kome Aleksandar Zograf u već poznatom stilu (strip o Hildi Dajč) prikazuje poslednje mesece Radnotijevog života. Drugi deo čine Radnotijeve pesme iz „borske beležnice“, u nadahnutom prepevu Danila Kiša. Treći deo je književno-istorijska studija Zorana Paunovića o poslednjim Radnotijevim pesmama, sa naslovom koji parafrazira naslov poznatog Markesovog romana: „Borska beležnica Mikloša Radnotija – hronika najavljene smrti“.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar