Promocija knjige "Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)" - Музеј Војводине

Promocija knjige “Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)”

26.09.2018. | Događaji

U Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, u sredu, 26. septembra, u 19 sati održaće se promocija knjige: Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji), autora Zejnela Zejnelija.

O knjizi će govoriti: Mile Tasić, recenzent, Zoran Veljanović, viši kustos, istoričar Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine i autor.

Knjiga o jednoj posebnoj etničkoj skupini Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji), pokušaj je autora, novinara i publiciste Zejnela Zejnelija, da svima koji se bave istraživanjima, ali i. široj javnosti pokaže ko su u stvari Goranci, koji kao specifična skupina žive na krajnjem jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji.

Koji, a po tome su posebni, ništa nisu promenili u svom jeziku i govoru i u svojim običajima. Specifična etnička skupina nastala da bi se pokazala razlika između njih, Albanaca i drugih naroda muslimanske veroispovesti, ali i da bi se shvatilo da Goranci nisu ni pravoslavci, iako govore staroslovenskim najčistijim jezikom, iako slave Božić i Đurđevdan, ali i Bajram i Kurban Bajram, da nisu Bugari, niti Turci, ni Vlasi, niti Makedonski muslimani, ni Bošnjaci, već da su svoji, da poznaju svoje Srpsko poreklo, iako sve manje o tome govore, da ne zaborave da proslave Đurđevdan, da pomenu Mitrovdan, da svakome odgovore kako se koja planina zove, i da im je livada kod mesta crkvište, da objasne, ono što mnogi ne razumeju, da im je jezik Srpski, iako ih mnogi ne razumeju, ali i da ne žele da ih svojata nekoliko država sa više od 150 miliona stanovnika, iako njih ima nešto više od dvadesetak hiljada.

Goranci nisu samo poslastičari, semenkari i bozadžije, oni su i lekari, pravnici, ekonomisti, novinari, operski pevači, umetnici, režiseri, rasuti po celoj Srbiji i u petnaestak država Evrope i sveta.

Goranac ne krije svoje slovensko poreklo, ljubomorno čuva identitet, svoj jezik i običaje i niko sa više ponosa ne izgovara ime Goranac. Iako su, već vekovima svačiji, i ponekada se osećaju da su ničiji, svi će vam na kraju objasniti da su oni ipak, svoji i posebni, da znaju istoriju i poreklo, da su primili Islam, da su muslimani, ali i da je upravo u Gori sahranjena baba Božana. Mnogi će vam reći da je prošlost njihova, ali nikome neće dozvoliti, da im se meša u budućnost i u ono što jesu danas.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar