Promocija knjige „Jugoslavija – utopija ili inspiracija?“ - Музеј Војводине

Promocija knjige „Jugoslavija – utopija ili inspiracija?“

14.12.2022. | Događaji

Promocija knjige Jugoslavija – utopija ili inspiracija? autora Srđana Ristića, održaće se u sredu, 21. decembra u 19 sati u kino sali Muzeja Vojvodine (Dunavska 37).

Rođenje, trajanje i raspad Jugoslavije uporno izmiču potpunom razumevanju. Stoga nije iznenađenje što za ovu temu još uvek vlada veliko interesovanje na jugoslovenskom prostoru, ali i u svetu. Zemlja koje više nema i dalje nudi brojne mogućnosti za učenje i promišljanje: o viziji, hrabrosti, žrtvi, ljubavi, časti, igri velikih, zabludama, niskoj i visokoj politici, mržnji, zasleplje-nosti i brutalnosti, ili u najkraćem o velikom uzletu i fatalnom padu.

Brojni pokušaji da se shvati jugoslovenska enigma posmatranjem iz ugla sopstvenog naroda, Zapada ili Istoka, ili sagledavanjem samo poslednje decenije postojanja i bolnog raspadanja te države  bili su osuđeni na neuspeh.

Objekat posmatranja – Jugoslavija  multidimenzionalan je, višeslojan i izrazito kompleksan. Knjiga Jugoslavija – utopija ili inspiracija? nudi analizu izrazito širokog vremenskog okvira u svetlu sociokulturoloških, etničkih i religijskih različitosti jugo-slovenskih naroda. U cilju sveobuhvatnijeg razumevanja, ona polazi od istorijskih i geopolitičkih procesa koji su započeti mnogo vekova pre nego što je jugoslovenska ideja nastala, prati njen rast i sazrevanje, otelotvorenje u formi države, trajanje i smrt, a zatim nastavlja svoju analizu sve do sadašnjeg trenutka, usuđujući se da uputi i uzdržane poglede ka budućnosti.

Poseban kvalitet predstavlja činjenica da su u razmatranje uključene perspektive svih bitnih unutrašnjih i spoljnjih faktora koji su svojim složenim dinamizmom satkali niti jugoslovenske drame. Na hronološki i logičan način posložen je veliki broj istorijskih činjenica. Mnoge od njih su do sada bile nedovoljno poznate široj javnosti premda su bitno uticale kako na percepciju pojedinaca ili naroda, tako i na njihove odluke i reakcije. Takođe, pružen je jasan uvid u brojne uzročno-posledične odnose koji su često na skriven način i iza scene pokretali istorijske procese.

Krajnji rezultat je sveobuhvatan pogled na jugoslovensku ideju i državu koji će, verujemo, čitaoca podstaći na promišljanje o intrigantnom pitanju: da li je Jugoslavija utopija ili inspiracija?

 

BIOGRAFIJA AUTORA

Srđan Ristić je rođen u Beogradu ‒ raskrsnici svetova, mestu gde se od davnina dodiruju različite civilizacije. Potomak je porodica čija je etnička, religijska i kulturna raznolikost snažno uticala na njegovu potrebu za neutralnim posmatranjem složenih istorijskih, političkih i socioloških procesa i pojava karakterističnih za nemirni Balkan i prostor nekadašnje Jugoslavije.

Kao profesionalac u oblasti turizma, često je boravio u stranim zemljama izučavajući svetsku istoriju, kulturnu baštinu, umetnost i politiku. Imao je brojne zanimljive susrete i razmenu mišljenja sa ljudima sa svih kontinenata, najrazličitijeg porekla, boje kože, obrazovanja ili profesije. Vremenom se u njegovoj svesti formirao sveobuhvatan pogled na veliku sliku čovečanstva u okviru kojeg je mogao jasnije da sagleda mesto i ulogu svog naroda, svoje zemlje i njenih suseda. Poslednjih trideset godina izučava složenu i uzbudljivu istoriju Jugoslavije.

Ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije, Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u oblasti predstavljanja Beograda i Srbije državnim i drugim delegacijama, predstavnicima diplomatskog kora, medija, kao i brojnim pojedincima od posebnog značaja. Gostujući je predavač i autor više predavanja na engleskom i srpskom jeziku o kulturno-istorijskom i političkom nasleđu Balkana, Jugoslavije i Srbije. Otac je dve ćerke, živi i radi u Beogradu.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar