Promocija knjige „Na prilomu vikova - studije o Bunjevcima“ - Музеј Војводине

Promocija knjige „Na prilomu vikova – studije o Bunjevcima“

05.09.2019. | Događaji

U četvrtak, 5. septembra u 12 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se promocija knjige „Na prilomu vikova – studije o Bunjevcima“.

Na promociji će govoriti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine; prof. dr Saša Marković, recenzent; prof. dr Aleksandar Raič, autor i urednik knjige; dr Suzana Kujundžić Ostojić,  jedna od autora knjige i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine; Zvonko Stantić, jedan od autora knjige.

Knjiga je nastala nakon sedmogodišnjeg izlaska naučnog časopisa Bunjvački prigled, delom kao kompilacija tekstova, a delom i kao plod novih istraživanja.

U radovima se sa naučnog aspekta posmatra nacionalni identitet bunjevačke zajednice, kao i društveni faktori koji utiču na ovu manjinu. Knjigu su pisala tri autora: Aleksandar Raič, Suzana Kujundžić Ostojić i i Zvonko Stantić, a njihvo zajedničko polazište je da su Bunjevci autohtoni nacionalni etnicitet (narod), koji je nastajao uporedo sa osnivanjem tri nacije – države Srba, Mađara i Hrvata. U vrlo složenim uslovima, razvijala se bunjevačka nacija. Kakvi su putevi razvoja bili, kakvi su sada i kakva je njihova budućnost pokušala je dati odgovor knjiga „Na prilomu vikova“.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja