Promocija knjige "Nezavisna država Hrvatska u Srbiji 1941." - Музеј Војводине

Promocija knjige “Nezavisna država Hrvatska u Srbiji 1941.”

10.04.2018. | Događaji

U utorak, 10. april 2018. godine, u 19 sati (kino sala, Dunavska 37) održaće se promocija knjige “Nezavisna država Hrvatska u Srbiji 1941. Ustaški režim u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici (april-septembar 1941)” autora Milutin Živković.

U knjizi Milutina Živkovića ”Nezavisna država Hrvatska u Srbiji 1941”, koju je objavilo Društvo istoričara Srbije ”Stojan Novaković” 2018. godine, govori se o uspostavljanju ustaškog režima u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši  i Sjenici od aprila do septembra 1941. godine. Autor je period vladavine NDH u Starom Rasu, koji nikada nije pripadao Hrvaskoj, istraživao na osnovu arhivske građe srpske, hrvatske, italijanske i nemačke provenijencije, kao i relevantne  literature, te  memoarske publicistike, što je rezultiralo sa skoro hiljadu fusnota. Prikazana je ideološka podloga širenja NDH na Stari Ras, detaljno obrađena organizacija ustaškog režima, u Polimlju, hronološki donet sled događaja vezanih za ustanak antifašističkih snaga i reakcije ustaške države, kao i italijanskog okupatora koji je istisnuo NDH sa područja Starog Rasa. Na kraju je dr Živković prikazao posledice ustaške strahovlade, koja se oslanjala na domaće muslimane kao ”Hrvate” koji su tražili da budu deo NDH, što je zbog zločina prema Srbima poizvelo veliki rascep između muslimana i pravoslavnih Srba i pretvorilo se u višegodišnji međusobni okršaj sa elementima verskog rata.

U knjizi se nalazi i nekoliko biografija najistaknutijih protagonista ovog perioda, od kojih zastaje dah.

Širenje Nazavisne države Hrvatske (NDH) na prostor današnje jugo-zapadne Srbije tokom perioda april-septembar 1941. godine deo je širih geopolitičkih planova preuzetih iz imperijalne strategije austro-ugarskog širenja prema Istoku. Koračajući geopolitičkim stazama utabanim u 19. veku Vlada u Zagrebu se obrela u Polimlju. Indikativno je da su se tela ustaškog režima na pomenutom prostoru razvijala jednako brzo kao i u drugim delovima NDH, iako on nikada zvanično nije dodeljen njegovoj Vladi. Ukoliko imamo to u vidu, kao i razvoj Ustaškog pokreta, primenu šovinističkih i rasističkih zakona prema Srbima i Jevrejima, masovne vojne operacije protiv srpskog življa, te veći broj zločina koji su ih pratili, možemo reći da je ustaškom režimu nedostajalo jedino vreme da sa lokalnim Srbima učini ono što je uradio njihovim sunarodnicima u drugim delovima države koju je kontrolisao.

O knjizi govore:
dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine
dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik, Institut za savremenu istoriju
dr Milutin Živković, naučni saradnik, Institut za kulturu Leposavić
ma Rade Ristanović, doktorand,  Filozofski fakultet u Novom Sadu

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar