Promocija knjige „Standardni latinsko-srpski srpsko-latinski rečnik“ - Музеј Војводине

Promocija knjige „Standardni latinsko-srpski srpsko-latinski rečnik“

19.11.2019. | Događaji

U utorak, 19. novembar, u 18 sati, (Dunavska 35) održaće se promocija knjige STANDARDNI LATINSKO-SRPSKI SRPSKO-LATINSKI REČNIK, autorke Slađane Milinković.

Izdanje Latinsko-Srpskog i Srpsko –Latinskog rečnika je nesvakidašnjih poduhvat koji zaslužuje posebnu pažnju u vremenu koje nije baš naklonjeno kulturološkim sverama koje čine jednu vrstu naročite nadgradnje bez koje se i pored svega ne može zamisliti bilo kakav društveni napredak. Ovaj rečnik je novo IV popravljeno i dopunjeno izdanje rečnika OMNIBUS – namenjeno svim učenicima gimnazije i srednjih stručnih škola, čiji je sadržaj leksikografske građe usklađen sa planom i programom koji propisuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Nakon deceniskog rada na Latinskom rečniku koji je doživeo tri izdanja idejni tvorac Slađana Milinković odlučila se na IV izdanje kako bi očistila sve štamparske, gramatičke i ostale naknadno uočene greške. Pri tome, standardni školski vokabular latinskog jezika obogaćen je odrednicama iz medicine, veterine, biologije i pravnih nauka ali i dodatno osavremenjen rečima novolatinskog jezika, kao odgovor savremenom prstupu metodici nastave latinskog jezika gde se ovaj klasični jezik približava svojim sadržajima savremenom shvatanju nastave stranih jezika. Sadržaj ovog rečnika je dodatno doteran i korigovan sugestijama i kritikama korisnika predhodnih izdanja, što čini potentan korektivni potencijal. Pred nama je najbolji alat ili saveznik u sticanju znanja i rešavanju svake vrste zadataka iz latinskog jezika koji je na ovim prostorima bio aktivan jezik administracije do 19. veka. Danas predstavlja jedini rečnik u Srbiji tog tipa i stoga zaslužuje da se promoviše u pravom smislu te reči.

Na promociji će govoriti: prof. dr Ifigenija Radulović, Odsek za istoriju, Filozofski fakultet u Novom Sadu, prof. dr Snežana Vukadinović, Odsek za istoriju, Filozofski fakultet u Novom Sadu i autorka.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar