Promocija knjige „Svi turski sultani“

06.11.2019. | Događaji

U sredu, 6. novembra, u 12 sati (Dunavska 35), održaće se promocija knjige „Svi turski sultani“ autora Dragomira Lajšića.

Knjiga Svi turski sultani, predstavlja moćno Osmansko carstvo, koje je trajalo 643 godine. Počelo je sa emirom Osmanom 1281. godine, a završilo se sa sultanom Mehmedom VI 1924. godine.

Na promociji će govoriti Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Veljko Topalović, priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja i Dragomir Lajšić, autor.

“U knjizi Svi turski sultani nije samo predstavljena istorija moćnog Osmanskog carstva, već i mali deo istorije Srba. U ekskluzivnosti Lajšičeve knjige otkrio sam dve nedostižne vrednosti. Kao prvu vrednost moramo prihvatiti njen dokumentaran značaj i njenu arhivsku vrednost, gde je na jednom mestu predstavljena istorijska građa jedne potpune epohe, date sasvim tačno i precizno.
Drugu nedostižna vrednost knjige Lajšića vidim u njegovoj postavci i odnosu Osmanskog i Srpskog naroda u toku jedne duge epohe. Lajšić je ove odnose predstavio drugačije od načina na koji je to predstavila srpska istoriografija.”
Dušan Tešić – Lužanski, novinar, publicista i pisac.

“Knjiga je znalački napisana, tako da čini vredno svedočanstvo u kulturi, tradiciji i odnosu Turske države i naroda prema toj tradiciji sa posebnim osvrtom na državnu, nacionalnu i versku nit.”
Dr Žarko Dimić, istoričar.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar