Promocija knjige „Turistički vodič kroz stari Novi Sad“ - Музеј Војводине

Promocija knjige „Turistički vodič kroz stari Novi Sad“

10.12.2019. | Događaji

U utorak, 10. decembra, u 19 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se promocija knjige: TURISTIČKI VODIČ KROZ STARI NOVI SAD, autora Zorana Kneževa.

Na promociji će govoriti dr Drago Njegovan, mr Siniša Jokić, dr Vlada Sakač, prof Miša Blizanac i autor.

Ni jedna razglednica nekog urbanog prostora ne može ni da se zamisli bez nekih njenih znamenitih objekata, važnih istorijskih događaja i čuvenih ličnosti vezanih za društveno-politički i kulturni razvoj celine jednog takvog gradskog ambijenta. Uvažavajući ove činjenice, autor 4 knjige o prošlosti Novog Sada, koje su do sada štampane, Zoran Knežev, obuhvatio je istorijski period od kraja XVII do završetka XX veka što, prikazano putem arhitektonskih zdanja, predstavlja razdoblje izgradnje urbanog jezgra grada i njegove periferije. Kako svako vreme nosi svoj trag, tako i autor ove knjige za svaki pojedini segment u razvoju grada daje sažeto tekstualno tumačenje društveno-istorijskog konteksta i političkog ambijenta koji su uticali na specifičnosti arhitektonskih stilova misionarski nametenih od strane vlasti i koja se smenjivala u toku ova dva veka obeležena burnim događajima. Zoran Knežev je sa velikim entuzijazmom, ali i neophodnim poznavanjem istorijskih činjenica, sakupio obimnu fotodokumentarnu građu, koristeći pri tom različite izvore kao što su stare razglednice, arhivske fotografije, grafički prikazi, Internet i stručnu literaturu, da bi prikazao nastanak i razvoj arhitekturalnih celina Novog Sada ne zanemarujući ni periferijske tradicionalne ambijentalne arhitektonske vrednosti.

Knjiga Turistički vodič kroz stari Novi Sad autora Zorana Kneževa ukazuje na periode bogate građevinske delatnosti, procese izgradnje kao i urušavanja i nestajanja pojedinih značajnih objekata nastalih kao posledice rekonstrukcija gradskih celina, ali ponekad i usled nedostatka odgovarajućeg zaštitarskog tretmana nadležnih institucija. U prikazu razvojnih mena u dvovekovnom životu jednog grada Zoran Knežev je na slikovit i ilustrativan način prikazao i istovremeni proces kulturnog sazrevanja žitelja Novog Sada, jer promenama lica grada menjao se i kulturni nivo građanstva i njegova sposobnost da osavremeni i humanizuje svoj životni ambijent. Iako razuđen u tematskom pristupu ovaj projekat Zorana Kneževa ostavlja mogućnost za naknadnu celovitiju dogradnju osnovne teme.

U navedenoj knjizi, autor Zoran Knežev pored obimne građe koju je prikupio i sistematizovao, još jednom nas kao savestan građanin koji iskreno voli svoj grad, upozorava na potrebu neophodnosti da se sačuvaju od zaborava mnoge građevine i njihove fasade od daljeg propadanja ili još pogubnije, njihovog potpunog nestajanja. Tako ova knjiga može da posluži kao edukativno štivo školskim generacijama i ne samo njima, ali i kao podsticaj drugim entuzijastima da na sličan način istražuju istorijat svoga grada što može da posluži kao mali, ali vredan prilog ukupnom korpusu multikulturne baštine Novog Sada.

Mile Ignjatović, istoričar umetnosti  – muzejski savetnik

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar