Promocija monografije „Dragoljub Adžić Adža" - Музеј Војводине

Promocija monografije „Dragoljub Adžić Adža”

23.10.2018. | Događaji

U utorak, 23. oktobra 2018. godine, u 13 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održava se promociju monografije „Dragoljub Adžić Adža“.

Promociju organizuju Muzej Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine koju je objavio Monografiju 2018. godine.

Pozdravnom rečju prisutnima će se obratiti dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, a o knjizi će, pored umetnika, istaknutog vajara Dragoljuba Adžića, govoriti: dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, Sava Stepanov, likovni kritičar i Pero Zubac, književnik.

O monografiji
U uvodnom tekstu monografije „Dragoljub Adžić Adžo“, dr Irina Subotić ističe: „Oslobođena dogmatskih stega i puna optimizma umetnička delatnost Dragoljuba Adžića započeta je krajem 60-tih godina prošlog veka, odmah nakon diplomiranja na Akademiji, potom Fakulteta primenjenih umetnosti, u klasi znamenitog profesora Ivana Tabakovića.

Već nakon prvih izlaganja kritika je uočila da je on jedan od stubova novog pristupa keramici, da pripada onoj generaciji koja je gradila najsavremenije puteve stvaranja razbijajući oveštale podele na visoku ili čistu i na ono što se naziva primenjena ili utilitarna umetnost.

Njegova razigrana ornamentika koja ga je, u izvesnoj situaciji, izdvajala od mnogih tadašnjih stvaralaca, oslanjala se asocijacijama i na moderne forme koje su postepeno napuštale prepoznatljiv svet realnosti i odlazile ka apstraktnim strukturama.

Adžić je majstor keramičke umetnosti, nesvakidašnji znalac tehnika i tehnologija, materijala i procesa koji tako odano služe duhu i ideji umetnika.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja