Promocija monografije ISTINITIJE OD STVARNOSTI - GIGA ĐURAGIĆ DILE - Музеј Војводине

Promocija monografije ISTINITIJE OD STVARNOSTI – GIGA ĐURAGIĆ DILE

26.07.2021. | Vesti

U ponedeljak, 2. avgusta, u 20 sati, u atrijumu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35) održaće se promocija monografije ISTINITIJE OD STVARNOSTI – GIGA ĐURAGIĆ DILE.

Prisutnim gostima obratiće se mr Lidija Mustedanagić, pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine, a o stvaralačkom radu umetnika i monografiji govoriće: dr Drago Njegovan i renomirani istoričari umetnosti: Mile Ignjatović i Miloš Arsić.

Giga Đuragić Dile rođen je 17. aprila 1946. godine u Kovilju gde je završio osnovnu školu, a srednju i Višu pedagošku u Novom Sadu. Studirao je istoriju umetnosi na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a specijalizirao tapiseriju u radionicama za tapiseriju u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Od 1970 do 2020. radi kao slobodni umetnik, bavi se slikarstvom i tapiserijom kao i drugim umetničkim disciplinama. Član je UPIDIV-a, ULUPUDS-a, ULUV-a i ULUS-a. Priredio je 105 samostalnih i učestvovao na preko 850 kolektivnih izložbi. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama i kolekcijama od Japana do Sjedinjenih Američkih Država. Organizovao je i učestvovao na preko 250 likovnih kolonija, a osnivač je likovne kolonije u manastiru Kovilj (1987) koju i sada vodi.

Godine 2010. priredio je veliku retrospektivnu izložbu u četiri novosadske galerije i u Muzeju Vojvodine koji mu tim povodom, izdaje monografiju Vojvodina kakvu sam oduvek voleo.

U Kovilju 2012. godine otvara galeriju, pored ateljea i radionice, gde izlaže različite postavke svojih dela – slika i tapiserija, a 2019. u Novom Sadu i Galeriju likovne kolonije Kovilj.

Za svoj stvaralački rad primio je 26 nagrada i priznanja.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar