Promocija prvog nacionalnog pretraživača kulturnog nasleđa – Beograd

02.06.2019. | Vesti

„Ovo je veliki iskorak za ustanove kulture i kulturnu politiku koju vodi ova Vlada, i ovo Ministarstvo“, izjavio je ministar Vladan Vukosavljević na drugoj promociji Pretraživača kulturnog nasleđa u Pres sali ovog Ministarstva kulture i informisanja, koja je održana u četvrtak, 30. maja. Na pomenutom događaju su o Pretraživaču govorili i: Željko Vujinović, generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbije, dr Svetlana Jovanović, viši savetnik u Kabinetu predsednice Vlade i dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Jedan od stubova Pretraživača je Jedinstveni informacioni sistem, sistem u kojem od nedavno rade svi muzeji na teritoriji Republike Srbije, a koji je osmišljen u Istorijskom muzeju Srbije i dopunjen u Muzeju Vojvodine.

Izrada liste metapodataka, agregiranje i osmišljavanje konačnog idejnog rešenja i promocije bili su neki od poslova vezanih za Pretraživač, na kojima su učestvovali stručnjaci Muzeja Vojvodine – Natalija Vulikić, informatičar u Matičnoj službi i mr Tijana Stanković Pešterac, viši kustos – arheolog, pomoćnik direktora.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar