Promocija Rada Muzeja Vojvodine broj 58 i Vodiča kroz muzeje Srbije - Музеј Војводине

Promocija Rada Muzeja Vojvodine broj 58 i Vodiča kroz muzeje Srbije

16.12.2016. | Događaji

U petak, 16. decembra 2016. godine u 12 sati, Dunavska 35, održaće se promocija Rada Muzeja Vojvodine broj 58 i Vodiča kroz muzeje Srbije, autora dr Drage Njegovana i mr Lidije Mustedanagić.

Vodič kroz muzeje Srbije, Priredili Drago Njegovan i Lidija Mustedanagić, Muzejsko društvo Srbije, Beograd 2016.

Autori dr Drago Njegovan, predsednik Muzejskog društva Srbije, i mr Lidija Mustedangić, oboje muzejski savetnici u Muzeju Vojvodine, zahvaljujući svom dugogodišnjem muzeološkom iskustvu, znanju i stručnoj informisanosti adekvatno su pristupili izazovu koji se našao pred njima. Uspeli su da realizuju vodič koji je atraktivan prema svetskim standardima, zanimljivo dizajniran, sa bogato ilustrovanim koricama i mnoštvom fotografija koje pružaju uvid u raznovrsno kulturno blago naše zemlje. Tekstovi su tako uobličeni da se lako čitaju i od prve do poslednje strane plene pažnju.

Prikazujući mrežu muzeja Vodič kroz muzeje Srbije upoznaje čitaoca sa istorijatom njihovog formiranja, razvojem muzeološke prakse na našim prostorima, od samih početaka do današnjih dana, pritom odražavajući stanje savremene muzeologije. Vodičem nisu obuhvaćeni samo nacionalni muzeji kompleksnog tipa, već i zavičajne zbirke, specijalistički, privatni muzeji i galerije koje muzeološki pristupaju čuvanju, obradi i prezentovanju građe. Pri tom se u Predgovoru naglašava da u klasifikaciji nije odlučujući faktor bila pravna zasnovanost, već primena muzeoloških principa u odnosu na stečene i čuvane fondove.

Iz prikaza „Muzeji u fokusu“ Sanje Milenković-Pađen

{gallery}fotogalerija/promocija_rmv58_i_vodica_kroz_muzeje_srbije{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar