Prvo predavanje iz ciklusa "Reč ima medicina" - "Dr Stanko Matanović" - Музеј Војводине

Prvo predavanje iz ciklusa “Reč ima medicina” – “Dr Stanko Matanović”

15.05.2018. | Predavanja

U utorak, 15. maja 2018. godine u 18 sati, u saradnji sa Srpsko-nemačkim društvom “Vandrovka” i Naučnim društvom za istoriju zdravstvene kulture Vojvodine održaće se prvo predavanje iz ciklusa Reč ima medicina pod naslovom “Dr Stanko Matanović – hajdelberški đak, lekar u Novom Sadu”. Predavač je prof. dr Milan Breberina.

PROF. DR MILAN BREBERINA, redovni profesor onkološke hirurgije u penziji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dugogodišnji upravnik Klinike za operativnu onkologiju Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Osim stručnim, hirurškim radom, godinama se bavi i istorijom medicine,a kao planinar od malih nogu i istorijom planinarstva u Vojvodini, te je na taj način  uspeo da podigne veo zaborava sa niza nekad značajnih ljudi iz društvenog života Novog Sada i Vojvodine, koji su najbolji deo sebe ugradili u naš grad.

DR STANKO MATANOVIĆ (1875 – 1932), šef Hirurškog odeljenja Novosadske bolnice izmedju dva svetska rata, bio je ne samo za svoje vreme, nego i po današnjim merilima, izvanredno edukovan lekar, Studije medicine i specijalizaciju hirurgije je obavio na najprestižnijem nemačkom univerzitetu, Hajdelberg i kod jednog od najpoznatijih svetskih hirurga tog doba, Vinsenta Černija. Porodičnim poreklom je bio u bliskom rodu sa crnogorskom kraljevskom porodicom Petrović, ali je nakon 1. Svetskog rata prešao iz Cetinja da radi u Novi Sad, gde je u bolnicu uneo duh savremene evropske hirurgije. Bez obzira na preranu tragičnu smrt, ostao je jedna od legendi novosadske hirurgije.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar