Otvaranje izložbe „Pšenica – Od njive do trpeze“ - Музеј Војводине

Otvaranje izložbe „Pšenica – Od njive do trpeze“

12.05.2023. | Aktuelno, Izložbe

 

Izložba  Pšenica – Od njive do trpeze biće otvorena u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) u utorak, 16. maja 2023. godine u 20 časova. Izložba je rezultat rada interdisciplinarnog autorskog tima koji čine: viši kustos arheobotaničar Aleksandar Medović, muzejski savetnik etnolog Filip Forkapić, kustos etnolog Aleksandar Antunović i arheolog Ildiko Medović. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja, Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i dr Sanja Mikić, viši naučni saradnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Pšenica se na prostoru Vojvodine uzgaja i konzumira od pojave prvih ratara i stočara. Skoro osam hiljada godina vetar je povijao klasje pet različitih vrsta pšenice u plodnoj ravnici, od kojih je tri oduvao u zaborav. Izložba prati put posejanog zrna pšenice kroz vekove, od uzorane njive, preko žetve, vršidbe, čišćenja i sortiranja, mlevenja, sve do krajnjeg proizvoda – kaše, hleba, ali i piva. Vremenom, ljudi su usavršavali metode i tehnike njenog uzgoja. Prve brazde zaorane su jednostavnim alatkama, a prvo snoplje požnjeveno srpom od jelenskog roga nazubljenog oštrim kremenim sečivima. Proizvodnja pšenice se razvijala od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba.

U tradicijskoj kulturi, pšenica ima važnu ulogu u religijskoj i obrednoj praksi. Prisutna je u običajima životnog i godišnjeg ciklusa, a njen značaj u verovanjima stanovnika Vojvodine ogleda se u brojnim ritualima vezanim za agrarne radnje.

Pšenica je sinonim našeg postojanja i prosperiteta – svoj život smo podredili njenom.

Sa željom da zaštitimo prirodno okruženje u kojem živimo i obezbedimo našoj deci budućnost kakvu zaslužuju prilikom realizovanja ove izložbe korišćeni su pretežno ekološki prihvatljivi materijali.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar