Radionica „Umetnost vezivanja čvorova – makrame“ - Музеј Војводине

Radionica „Umetnost vezivanja čvorova – makrame“

10.03.2020. | Radionice i igraonice

Muzej Vojvodine organizuje ciklus radionica za građanstvo na temu Umetnost vezivanja čvorova – makrame, gde će polaznici savladati osnove ove predivne tehnike vezivanja čvorova. Radionica će se odvijati po knjizi „Makrame-umetnost vezivanja čvorova“ čiji je autor Vladimir Radulović, diplomirani dizajner, voditelj radionice.

Radionice se održavaju pet dana u dva termina, po 90 minuta u toku jednog dana u grupama od 12 polaznika, kako bi voditelj radionice svakom polazniku mogao posvetiti  dovoljno vremena u toku trajanja časa.

Termini održavanja radionica za zainteresovane su od utorka do subote, 10-14. marta:
– prva grupa 15-16,30 časova i
– druga grupa 17-18,30 časova.

Zbog ograničenog broja mesta, prijave za radionicu su OBAVEZNE.

Radionice su besplatne.

Prijave ćemo primati do petka, 6. marta, svakim danom, od 9 do 18 časova na broj telefona 021/525-059 (Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine).

Radionice drži Vladimir Radulović – Makrame sa Vladimirom.

Tehnika vezivanja čvorova ili makrame je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada.

Španska reč macramé potiče od arapske migramah što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“. Nakon mavarskih osvajanja umetnost je preneta u Španiju, a zatim se običaj da se isprepleteno čvoričaju konopci različitih dužina i debljina da bi se dobili spletovi i dezeni donekle slični onima sa čipki (iako grublji – često podjednako dopadljivi), proširio i u Evropi.

Ovom tehnikom možete napraviti puno interesantnih i korisnih stvari od nakita, torbi,pojaseva, prekrivača, zavesa, držača za saksije do zidnih ukrasa…

Narukvice prijateljstva koje se razmenjuju među tinejdžerima i učenicima su napravljene ovom tehnikom.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar