Radovi na obnovi Velikog dvorca u Muzejskom kompleksu Kulpin - Музеј Војводине

Radovi na obnovi Velikog dvorca u Muzejskom kompleksu Kulpin

19.11.2022. | Vesti

Septembar mesec je u Muzejskom kompleksu Kulpin doneo dugo iščekivane radove na obnovi Velikog dvorca ili Kaštela, spomenika kulture od velikog značaja. Sagradila ga je 1826. godine vlastelinska porodica Stratimirović. Današnji izgled dobija 1912. godine kada je, prema projektu čuvenog novosadskog arhitekte Momčila Tapavice, urađena rekonstrukcija. Pre toga, tačnije 1863. godine, porodica Stratimirović prodala je dvorac mađarskoj vlastelinskoj porodici Semze, da bi ga od nje 1889. godine Lazar Dunđerski kupio za svog sina Đorđa. U njegovom posedu bio je sve do kraja Drugog svetskog rata, kada je na osnovu zakona o agrarnoj reformi i nacionalizacijom oduzet.

Višegodišnje loše stanje krova i delova krovne konstrukcije dovelo je do prokišnjavanja i propadanja, kako fasade, tako i enterijera (oštećenja plafona, zidova i jedinstvenog parketa versajskog tipa).

Zahvaljujući razumevanju Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, obezbeđena su novčana sredstva za delimičnu rekonstrukciju krova na Velikom dvorcu, koja obuhvata građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove. Naručilac posla je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin, koji je ujedno projektant i stručni nadzor, zadužen za čuvanje ovog nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja.

Građevinsko-zanatski radovi obuhvataju krovopokrivačke i limarske radove, dok zanatski radovi obuhvataju limarske, pri čemu se vrši kompletna zamena horizontalnih i vertikalnih oluka, okapnica oko dimnjaka, limenih uvala i limenog krovića trema. Konzervatorsko-restauratorskim radovima obuhvaćeni su radovi na krovnoj atici sa dekorativnim poljima, vaze i urne sa postoljem. Za sledeću godinu planirana je druga faza radova, koja će obuhvatiti radove na fasadi, stepeništu, srušenom zidiću na pristupnoj rampi i u enterijeru.

Paralelno sa rekonstrukcijom krova na Velikom dvorcu, u toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na nameštaju i predmetima primenjene umetnosti, a na osnovu projekata za koje je Muzej Vojvodine dobio sredstva putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Po završetku obnove uspostavićemo opet stalnu postavku, koja će se konačno, posle više godina, moći razgledati, na veliko zadovoljstvo brojnih posetilaca.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar