Rat i humor 1914-1918. - Музеј Војводине

Rat i humor 1914-1918.

30.01.2020. | Izložbe

Izložba Instituta za istoriju oglašavanja iz Beograda „Rat i humor 1914-1918“, autora Vladimira Čeha i prof. dr Milana Ristovića, biće otvorena u Muzeju Vojvodine 30. januara 2020. godine u 12 časova.

Cilj izložbe je da prikaže uticaj humora i satire u štampanim medijima tokom Prvog svetskog rata, kroz izlaganje istorijskih dokumenata, novinskih članaka, magazina, plakata i razglednica. Izložba pokazuje kako su rat i humor obeležili medije, oglašavanje i propagandu između 1914. i 1918. godine.

Centralno mesto na izložbi imaju dve knjige sa ilustracijama čuvenog holandskog karikaturiste Lujsa Remerkersa, zbog čijih je radova Nemačka optužila Holandiju za kršenje ratne neutralnosti. Knjige, za koje je predgovor napisao bivši američki predsednik Teodor Ruzvelt, Mihajlo Pupin 1932. poklanja Beogradskom univerzitetu, što potvrđuje svojim potpisom.

Na izložbi će biti prezentovane i rukopisne rovovske novine koje su srpski vojnici pisali na Solunskom frontu, kao i niz sačuvanih primeraka satiričnih srpskih časopisa i rovovskih novina britanskih i francuskih vojnika. Neke od njih, poput francuskog Bajoneta, imale su i temate o vinu, a jedno od izdanja tumačilo je dnevno političke događaje iz vizure Čarlija Čaplina.

Odabrani artefakti sa obe zaraćene strane na izložbi su posmatrani kao istorijski dokumenti, komunikacione alatke, bez vrednovanja ideja koje prenose, iz političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta.

U toku izložbe biće promovisana publikcija „Rat i humor“, a takođe tokom izložbe, biće organizovana i javna stručna vođenja.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar