Rimski pozlaćeni šlem iz Berkasova izložen na velikoj nemačkoj izložbi „Propast Rimskog carstva“ - Музеј Војводине

Rimski pozlaćeni šlem iz Berkasova izložen na velikoj nemačkoj izložbi „Propast Rimskog carstva“

27.06.2022. | Vesti

Sinoć je u Rajnskom pokrajinskom muzeju u Triru otvorena izložba pod nazivom „Propast Rimskog carstva“ kao deo velikog projekta realizovanog pod pokroviteljstvom nemačke države. U projektu su učetvovala tri velika trirska muzeja – Rajnski pokrajinski muzej sa postavkom „Propast Rimskog carstva“, Muzej u Katedrali sa postavkom „Simbol na krstu – svet koji se menja“ i Gradski muzej Simeonštift, gde su u interpretaciji teme „Rimsko nasleđe. Vizije i mitovi u umetnosti“ postavljena raskošna umetnička dela.

Pored mnogih predmeta koji su pronađeni u ruševinama rimskog grada Augusta Treverorum i muzealija koje se čuvaju u značajnim evropskim i svetskim ustanovama kulture, kao jedna od atrakcija na ovoj izložbi „Propast Rimskog carstva“ našao se i rimski pozlaćeni šlem Muzeja Vojvodine. S obzirom na to da je rimski Trir bio je jedna od četiri prestonice Rimskog Carstva u vreme tetrarhije (kasnom 3. veku i početkom 4. veka), danas je to grad bogat ostacima iz rimskog vremena, među kojima su i lokaliteti koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, poput čuvene Porta nigre i Carskih termi.

Zbog svog velikog značaja i lepote kojom plene, šlemovi iz Berkasova već su gostovali u ovom gradu 2007. godine, u sklopu izložbe Konstantin Veliki, koju je tada posetio veliki broj posetilaca.
Najlepši od tri koja se čuvaju u Muzeju Vojvodine, šlem 1 iz Berkasova nemačka publika moći će da vidi u Triru do 27. 11. 2022. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar