Sa otvaranja izložbe "Moj Banat" - Музеј Војводине

Sa otvaranja izložbe “Moj Banat”

12.05.2016. | Vesti

Sinoć je u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37 otvorena izložba “Moj Banat” autora Milana Živkovića.

Publika je na otvaranju imala priliku da uživa u majstorskom fotografskom prikazu Banata, u druženju sa autorom tokom promocije knjige Banat i ambijentu muzejskog atrijuma, a uz muziku novosadskih uličnih svirača – Nikole Di Barija, Lacija i Olaha Vincea…

Tekstom Mr Darjuša Samiija, višeg kustos istoričara Vas pozivamo da je posetite do 30. maja…

“Moj Banat „Ako su motika i plug produžetak ljudske ruke, fotografija je, kao i knjiga, produžetak našeg sećanja i mašte. Na ovakav pristup posmatranju naših izuma ukazao je Horhe Luis Borhes u uvodu predavanja Knjiga održanog 1978. godine na univerzitetu Belgrano u Buenos Ajresu.
Upravo sećanje na jedan svet koji polako iščezava i želja jednog maštovnjaka da ga predstavi igrom svetla čine izložbu Moj Banat univerzalnim ostvarenjem ljudskog duha.
Izložba nije nastala kao rezultat nekakvog foto-safarija kako je to danas, bez omalovažavanja, uobičajeno. Ona je rođena, stasala i sazrela u Banatu, kao i sam njen stvaralac.
Izabrani portreti, malo je reći živopisni, bude u posmatraču želju za saznanjem njihovih sudbina i puteva kojima su nastavili svoje živote nakon trenutka snimanja. Suočeni sa prostranstvom i prolaznošću oni posmatrača podsećaju na stihove splitskog kantautora Tome Bebića Brodovi su isti ka’ i ljudi, zlu moru daju život svoj…, poznatije u prepevu Branimira Štulića, Leute moj…
Ne iščezavaju samo ljudi, vetrenjače i salaši. Uz banatske obale Dunava rastaču se već spominjani i opevani brodovi, čekajući oslobađajući rez varioca da se iz gliba, pretopljeni, ponovo zadese u moru svetlucavom, a do tada u foto-objektivu umetnika.
Pejzaž Deliblatske peščare preobražavan vetrom, kao i kuće istrošene generacijskim životom svet su u kome se autor očigledno rado nalazi. Saživljen sa prostorom i ljudima, Živković nam izložbom nudi neosvojovi bedem savremenog umetničkog stvaralaštva, a to je autentičan doživljaj podeljen sa publikom.“

Milan Živković, majstor fotografije, rođen je u banatskom mestu Bavanište 1960. godine. Fotografijom se aktivno bavi od sedamdesetih godina HH veka. Profesionalnu karijeru započinje u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu 1984. godine. Zatim radi za marketinšku agenciju Direct Link, Centar za kulturu u Kovinu i časopis ReFoto u kojem ostaje do danas. Izložbama koje organizuje pomera granice fotografskog umeća širom prostora nekadašnje Jugoslavije, od skromnih domova kulture do galerije SANU u Beogradu. Izlagao je i u inostranstvu, posebno u gradu Šumen u Bugarskoj, Francuskoj i Portugaliji. Stvaralački rad okarakterisan je ljubavlju prema prirodi i neprekidnim eksperimentima u potrazi za novim i neočekivanim mogućnostima fotografije. Kao plod višedecenijskog rada do sada su objavljene fotomonografije Banat, Drugi san, Tera recognita, a poznajući autorove kreativne sposobnosti uskoro očekujemo i pojavu novih.”

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja