San neolitske noći - Музеј Војводине

San neolitske noći

12.07.2022. | Izložbe

Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije Vas pozivaju na svečano otvaranje izložbe San neolitske noći autora mr Lidije Balj i Andreja Starovića.

Budite naš gost 15. jula 2022. godine u 20 sati u atrijumu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35, Novi Sad).

Počev od 15. jula, u sklopu programa Evropske prestonice kulture, posetioci će u Muzeju Vojvodine u Dunavskoj 35 imati priliku da otputuju u davni svet praistorije – u vreme neolita. Na izložbi San neolitske noći biće prikazani najdragoceniji arheološki nalazi izvanredne lepote iz čitave Srbije. Oni govore o prekretnici u načinu življenja: o počecima proizvodnje hrane, životu u stalnim naseljima i upotrebi keramike.

Izložba San neolitske noći Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije predstaviće do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, pre svega, putem ekskluzivnih arheoloških eksponata i najnovijih naučnih rezultata, koji sežu čak do neolita,

Posebno zanimljivo je što izložba ima dnevni i noćni režim postavke. U dnevnom je naglasak na svakodnevnom životu ljudi u neolitu (obrada zemlje, uzgoj životinja, pripremanje hrane i sl.), a noćna postavka stavlja naglasak na duhovnost i umetnost. Deo multimedijalne izložbe biće postavljen i na otvorenom – ispred zgrade Muzeja, preko puta Dunavskog parka.

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira. Potpuno realističan model glave stanovnika ovog svetski čuvenog arheološkog lokaliteta, od pre 10.000 godina, načinjen pomoću vrhunske “Metahjuman” tehnologije, delo tima prof. dr Sofije Stefanović, izazvao je veliku pažnju na Svetskoj izložbi “Dubai Expo”.

Autorsko vođenje kroz izložbu održavaće se svakog četvrtka tokom jula i avgusta u Muzeju Vojvodine.

Kao prateći sadržaji biće organizovana stručna predavanja, radionice i drugi interaktivni programi.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2022. godine.

Izložba se realizuje u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, a podržala je i nacionalna platforma Srbija stvara.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar