Otvaranje izložbe fotografija Svetskog Saveza mađarskih foto umetnika - Музеј Војводине

Otvaranje izložbe fotografija Svetskog Saveza mađarskih foto umetnika

13.09.2022. | Izložbe

U ponedeljak, 19. septembra u 19 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37) biće otvorena izložba fotografija Svetskog Saveza mađarskih foto umetnika.

U Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture Savez mađarskih foto umetnika predstavlja fotografije prirodnog blaga, viševekovne tradicije i kulturne zaostavštine mađarskog dela Karpatskog basena. Prilikom izbora fotografija ideja je bila da se prikaže što više aspekata. Između ostalog, prikazani su očaravajući pejzaži Mađarske, narodni običaji i kulturne tradicije ove zemlje.

Svetski Savez mađarskih fotografa – koji je osnovan 2002. godine sa 26 članova – ove godine obeležava 20 godina rada sa 172 člana. Svrha osnivanja Saveza je da ujedini mađarske i samoproglašene mađarske fotografe u domovini i van njenih granica. Vecćina članova pripada matičnoj zemlji i području Karpatskog basena naseljenog Mađarima, ali i Francuskoj, Švedskoj, Engleskoj, Švajcarskoj, SAD-u, Kanadi, itd. Unutar Saveza članstvo nije podeljeno po granicama, već po regionima. Pored geografske podele, u okviru Saveza postoji i sekcija fotografije prirode i istorije, kao i fotografije – prema temi i interesovanju. Cilj Saveza je da razvija umetničku fotografiju na najviši mogući nivo. Ostvarivanjem ovih ciljeva, Savez radi na popularizaciji svojih članova i razvijanju međunarodnog ugleda Saveza. Naši izvanredni profesionalni programi, koji se tradicionalno organizuju svake godine su nedelja fotografija, foto salon, albumi, katalozi i prateće izložbe koje se mogu pogledati u 16 većih gradova Karpatskog basena.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra, a organizatori izložbe su: MFVSZ – Svetski Savez Mađarskih Foto umetnika, Budimpešta; CED – Srednjoevropska mreža za privredni razvoj, kancelarija u Novom Sadu i Collegium Hungaricum, Ambasada Mađarske, Beograd – Odeljenje za kulturu.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar