Skulptura i zvuk - Музеј Војводине

Skulptura i zvuk

21.06.2022. | Izložbe

Od vizuelno upečatljive trodimenzionalne skulpture do objekata koji proizvodi zvuk – dug je put. Koncert i izložba „Skulptura i zvuk” Nikole Macure predstavljaju taj put i zvučne objekte nastale na njemu. U petak, prvog dana jula 2022. godine, novosadska publika će moći da čuje koncert „Zarđalog orkestra” (muzičari iz Novog Sada i Graca) koji će svirati na Macurinim improvizovanim „instrumentima” od delova sa vojnog otpada . Ovim jedinstvenim audio-vizuelnim hepeningom umetnik želi da nam približi njegovu viziju „oružja koje svira”.

Sutradan, 2. jula 2022. godine u 19 časova, Macurini radovi će biti postavljeni na izložbi u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37). Pošto je u pitanju vizuelni umetnik, publika će u okviru ove postavke, pored samih „instrumenata”, imati priliku da vidi skice i fotografije koje dokumentuju proces njihove izrade.

Novosadski vajar Nikola Macura skoro deceniju radi na ozvučavanju instalacija nastalih od delova sa vojnog otpada. Tim rashodovanim objektima on pronalazi novi smisao: umesto rušilačke – stvaralačka energija. Čini se da je čoveku današnjice to potrebnije nego ikad pre. Većinu nas plaši i sam pomen oružja jer ga odmah povezujemo sa snimcima jezivih ratnih razaranja. Na njima često ni ne vidimo puške i mitraljeze, ali osećamo njihovo zlokobno prisustvo. Ipak, Macurini „instrumenti” u svojoj suštini akcentuju besmisao rata i naglašavaju potrebu za pomirenjem. Otuda ove gitare, violine, čela, perkusije i gusle kao da poručuju: „Bolje sviraj – nego da pucaš!”

Dragana Garić Jovičić

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar