Sporazum o saradnji sa Akademijom nauka Austrije - Музеј Војводине

Sporazum o saradnji sa Akademijom nauka Austrije

16.08.2017. | Vesti

Muzej Vojvodine potpisao je sporazum o saradnji sa Akademijom nauka Republike Austrije i to na projektu „Biti izbeglica: evropski narativ“.

Projekat će biti realizovan u okviru programa Evropske unije „Evropa za građane“ – akcija: Evropsko sećanje. Vodeći partner na projektu je Akademija nauka Republike Austrije, a muzeji – partneri projekta Muzej Grada Beča (Austrija), Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja (Hrvatska), Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), Muzej istočne Bosne (Bosna i Hercegovina) i Muzej Vojvodine. Pored navedenih muzeja i Akademije nauka Republike Austrije, među partnerima projekta nalaze se i istraživačke institucije iz Nemačke i Poljske.

Neki od ciljeva projekta jesu iniciranje budućih aktivnosti u muzejima koje će izbeglištvo kao zajedničko evropsko iskustvo učiniti vidljivim, umrežavanje muzeja putem teme koja upravo povezuje Evropu, kao i upoznavanje mlađih generacija sa izbeglištvom kao evropskim, a istovremeno i lokalnim iskustvom.

U okviru projekta, Muzej Vojvodine će na tematskoj postavci koja će biti otvorena 26. marta 2018. godine, putem odabranih predmeta prikazati pojedine izbegličke priče, odnosno izbegličke talase vezane za Vojvodinu u XX veku, kao i materijal muzeja – partnera na projektu.

Sporazum o saradnji potpisao je v. d. direktora Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, dok je za realizaciju zadužena Kristina Meneši, viši kustos Odeljenja za savremenu istoriju.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja