Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi - Музеј Војводине

Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi

26.06.2019. | Izložbe

U sredu, 26. juna 2019. godine u 18 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se gostujuća izložba „Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini – Ljetopisi“ iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu, autorke dr Aleksandre Milovanović.

Na izložbi će biti prikazana građa (32 letopisa) za koju se ne zna kada je tačno stigla u Pedagoški muzej, ali je u istom više od četrdeset godina. Zbirka sadrži arhivsku građu, iz Fonda koga čine tri arhivske kutije, koja pruža mogućnost za naučno-istraživački rad na istoriji srpskih pravoslavnih škola u Bosni i Hercegovini u periodu od 1854. do 1909. godine.

Biće prikazani Letopisi iz sledećih mesta: varoši Nevesinja, Pribinića, Dervente, sela Kmećani, Bihaća, Bosanske Gradiške, Manastira Moštanica, Ključa, Bosanskog Novog, Gojkovca, Doboja, Tešnja, Jošavke, Bačvana, Prnjavora, Čađevice kod bosanskog Novog, Vranjka, Papraće, Miloševca, Biograda-Nevesinje, Pocrnja, Bosanske-Dubice, Sarajeva, Stapara, Dragelja, Bijelog Polja, Čečave, Bosanske Krupe, Puračića, Velike Rujiške, Glamoča i manastira Duži.

Živa želja za upoznavanjem i težnja za nacionalnom svijesti prožimala je nekom milom čežnjom i najmanji damar svakog srpskog građanina. A te su činjenice i stvorile najpovoljnije uslove za budućnost potonjih srpskih ustanova. To istinsko čuvstvo je i tvorac današnje srpske škole.

Ljetopis Srpske pravoslavne osnovne škole Glamočke.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar