Staklo koje ne zastareva - Музеј Војводине

Staklo koje ne zastareva

06.05.2022. | Predavanja

Tokom nedelje nacionalne Manifestacije Muzeji za 10, Muzej Vojvodine, u četvrtak, 19. maja, u 12 sati organizuje predavanje:STAKLO KOJE NE ZASTAREVA – Istorijat presovanog stakla.

Predavač: Dejan Vorgić, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin

Ovim predavanjem Muzej Vojvodine se priključuje međunarodnom obeležavanju Godine stakla 2022, zajedno sa Nacionalnim komitetom IKOM Srbija i brojnim muzejskim ustanovama. Staklo kao materijal koji nas vekovima zadivljuje i njegova uloga u društvu biće u centru pažnje tokom cele godine.

Primena kalupa u proizvodnji stakla prisutna je još od antičkog doba. Međutim, oblici dobijeni duvanjem u kalup često nisu ostavljali jasan i ujednačen otisak. Presovano staklo se kao tehnika javlja sredinom dvadesetih godina XIX veka u Americi, a početkom tridesetih se odomaćuje u zemljama zapadne Evrope (Francuska, Belgija, Velika Britanija). Primena mehaničkih presa, kojima se utiskuje staklo u unapred pripremljene metalne kalupe, donela je pravu revoluciju u proizvodnji stakla. Ne samo da je na ovaj način ubrzana proizvodnja, već je staklo dobijalo složenije i plastičnije oblike koje je ručnim oblikovanjem bilo izuzetno teško izvesti.

Predavanje Staklo koje ne zastareva ne samo da će pratiti istorijsku liniju razvoja presovanog stakla u Evropi i Srbiji, već će pojasniti način i tehniku proizvodnje, ali i popularnost koje ono ima među istraživačima i kolekcionarima poslednjih decenija.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar