Arheobotanička bašta u Muzeju Vojvodine: Strašilo Prijap - Музеј Војводине

Arheobotanička bašta u Muzeju Vojvodine: Strašilo Prijap

12.09.2013. | Arheobotanička bašta Muzeja Vojvodine

U dvorištu Muzeja Vojvodine, u Arheobotaničkoj bašti, postavljeno je strašilo. Zove se Prijap, prema grčkom seoskom bogu plodnosti.

Prijap – seoski bog plodnosti i gradsko “strašilo”

Prema grčkoj mitologiji, Prijap je seosko božanstvo plodnosti, sin Dionisa i Afrodite. Mit kaže da je ljubomorna Hera dotakla bremenitu Afroditu, pa je dete rođeno kao nakaza – sa velikim jezikom, naduvenim stomakom i velikim udom. Užasnuta Afrodita ga je ostavila u planini, a jedan pastir mu se obradovao verujući da će njegova nakaznost obezbediti plodnost životinja i biljaka. Iako je bio pohotljiv i progonio boginje i smrtnice, Prijap je bio dobroćudni bog. Voleo je muziku i piće. Starao se o množenju stoke i rojenju pčela, o njivama, šumama, vinogradima, baštama i voćnjacima. Kao bog telesne ljubavi, on je ljubavnicima davao savete i štitio ih. Verovalo se da je ženama davao plodnost, a onima koji ga nisu poštovali oduzimao polnu moć. Štitio je od uroka, zlih očiju i posedovao proročke sposobnosti.

U rimskim gradovima je poštovan kao baštenski bog, koji tera lopove i podstiče plodnost vegetacije. Njegove statue su, kao strašila, postavljane u rimske vrtove.

Skulptura Prijapa u arheobotaničkoj bašti Muzeja Vojvodine predstavlja uvećanu kopiju terakote iz Hrtkovaca (razmera 1 : 7). U tehnici papir-maše su je izradili učenici 3. razreda Škole za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu (smer Likovni tehničar) – Zita Arđelan, Adrien Ujhazi i Jovan Čičevski, pod vođstvom profesorice Đerđi Ačai. Završni slojevi na skulpturi su izvedeni u akrilnoj tehnici.

(Mr Tijaša Stanković-Pešterac, kustos-arheolog i Aleksandar Medović, kustos-arheobotaničar)

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja