Streljačke spomen mete 19. i 20. veka - Muzej Vojvodine

Streljačke spomen mete 19. i 20. veka

05. 01. 2016. | Izložbe

U utorak, 5. januara 2016. godine u 12 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se izložba “Stara meta – novo odstojanje” (Streljačke spomen – mete XIX i XX veka) autora Jovana Paunović, muzejskog savetnika – istoričara.

Postavka obuhvata streljačke spomen-mete nastale u XIX i početkom XX veka tokom zlatnih godina razvoja Streljačke družine u Novom Sadu. To su oslikane žanr-scene uljem na drvetu, platnu, a kasnije u tehnici oleografije. Dok se u početku u drvene mete gađalo vazdušnim oružjem, mete oslikane na platnu i u tehnici oleografije, služile su kao trofej i nalazile su se u kućama strelaca ili na zidovima streljane. Nažalost, drvene mete su izgorele prilikom revolucionarnih zbivanja 1849. godine u Novom Sadu. Rađene su pod uticajem austrijske slikarske škole i dela su anonimnih slikara. Povodi za njihovo dodeljivanje bili su mnogostruki: lovovi ili streljačka takmičenja, jubileji, osvećivanje zastave. Pored istorijskih, dokumentarnih i kulturno-socioloških vrednosti, mete imaju i nesumnjivi likovni kvalitet.

Izložba takođe prati i razvoj streljaštva u Novom Sadu. Streljačka družine, ili Societas Jaculateria, prva sportska organizacija osnovana je 1790. godine u Novom Sadu. Od skromnog početka, u vreme gađanja puškom kremenjačom, razvijala se i jačala, stvarajući streljačku tradiciju u Novom Sadu. Prateći razvoj streljaštva u Evropi doživela je blistavu afirmaciju i u eri savremenog streljaštva, pa je ova sportska disciplina postala deo istorije Novog Sada.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar