Sv. Spiridon - zaboravljeni čudotvorac - Музеј Војводине

Sv. Spiridon – zaboravljeni čudotvorac

10.05.2018. | Izložbe

U četvrtak, 10. maja 2018. godine u 19 sati, otvara se izložba “Sv. Spiridon – zaboravljeni čudotvorac” autora Suzane Milovanović, muzejskog savetnika – istoričara i Aleksandra Petijevića, muzejskog savetnika – etnologa.

Kao segment nacionalne nematerijalne kulturne baštine, izložba  Sv. Spiridon  – zaboravljeni čudotvorac daje istorijski osvrt o Sv. Spiridonu, kiparskom episkopu iz 4. veka – od najranijih biografskih podataka, preko žitija i istorijata njegovih moštiju, zaključno sa istorijatom i tokovima rasprostiranja njegovog kulta.

Kao segmenti ovog kulta na izložbi će biti predstavljene  ikone i kopije fresaka, kao i hramovi posvećeni Sv. Spiridonu, zaštitniku brojnih zanata i esnafa, pomoraca i brodova. Osim bogoslužbenih  knjiga i  crkvenog tekstila, na izložbi će biti predstavljeni i portreti pomoraca i predmeti vezani za istoriju pomorstva kao i esnafska pisma i cehovski dokumenti zanatlija.

Izložbom će biti skrenuta pažnja na tradiciju poštovanja svetiteljevih moštiju i kult ovog svetitelja u narodnoj tradiciji  kao zaštitnika dece, maslina i stoke, ali i na postojanje srpskih srebrnih votivnih priloga u Crkvi Sv. Spiridona na Krfu i uspomene i svedočanstva srpske vojske na Krfu u godinama Prvog svetskog rata.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar