U ritmu muzike za ples - Музеј Војводине

U ritmu muzike za ples

06.06.2019. | Predavanja

U četvrtak, 6. juna 2019. godine, 19 sati (Dunavska 35), kao prateći program izložbe „Ispit zrelosti“, organizuje predavanje na temu „U ritmu muzike za ples – Fenomen igranke kao društvene aktivnosti“.

Predavanje je posvećeno igrankama koje su bile popularne u gradovima i selima u Vojvodini u drugoj polovini 20. veka. Međutim, da bi se podrobnije razumela posebnost fenomena igranke u datom periodu, osvrnućemo se i na vidove zabava, odnosno prilika za ples mladih u širem prostornom i vremenskom okviru.

Fenomen igranke kao društvene aktivnosti ima značajnu ulogu za omladinu. Posredstvom plesa i muzike, mladi su mogli da pokažu plesne sposobnosti, pronađu partnera, oslobode se loše energije, da uživaju u muzici i društvu svojih prijatelja. Vrsta muzike koja je pratila ove događaje bila je raznovrsna, ali je popularna zabavna muzika imala vodeću ulogu. Igranke su prestale da se održavaju pred kraj 20. veka, ali i danas možemo naići na različite vidove rekonstrukcija ovog disperzivnog društvenog fenomena.

Predavačii su Julijana Baštić, master etnomuzikolog, asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Natalija Dragičević, student etnouzikologije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar