Učešće Muzeja Vojvodine na konferenciji Kultura i IT sektor - Музеј Војводине

Učešće Muzeja Vojvodine na konferenciji Kultura i IT sektor

17.05.2017. | Vesti

Na konferenciji pod nazivom Kultura i IT sektor koja je održana u Privrednoj komori Srbije u Beogradu 16. maja 2017. pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Natalija Vulikić, informatičar u Matičnoj službi Muzeja Vojvodine održala je prezentaciju pod nazivom Upotreba IKT u ustanovama kulture – digitalizacija gde je prikazala impresivne rezultate rada Muzeja Vojvodine na polju digitalizacije.

Primena informaciono-komunikacionih tehnologija u procesima dokumentovanja i trezoriranja dokumentacije o muzejskim predmetima započeta je na teritoriji Republike Srbije početkom 21. veka.

Muzej Vojvodine zajedno sa Istorijskim Muzejom Srbije i Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada radi na kreiranju i modifikaciji softverskih rešenja Imus i Zimus koji služe za katalogiziranje i digitalizaciju dokumentacije o pokretnom i nepokretnom kulturnom nasleđu. Kroz aplikaciju Timus ostvaren je jedan od vodećih ciljeva digitalizacije – vidljivost i dostupnost kulturnog nasleđa. U sklopu stalne postavke Muzeja Vojvodine i na veb sajtovima Muzeja Vojvodine (https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/lat/) i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada (http://www.zzskgns.rs/kulturna-dobra-online/) posetilac po prvi put može da otkrije dugo čuvanu tajnu depoa. Edukacijom i širenjem znanja podiže se svest o značaju kulturnog nasleđa za identitet jednog grada, države i naroda.

Nastavak prezentacije projekta Digitalizacija je stigla – U MUZEJE (ZAVODE) kroz projekte koje je Muzej Vojvodine realizovao 2016. godine uz podršku Ministarstva kulture Repbulike Srbije (Sektora za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti), Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama (Sektor za kulturno nasleđe) i Grad Novi Sad (Gradska uprava za kulturu) održaće se 30. 05. 2017. godine u Muzeju Vojvodine.

– Otvorena konferencija kultura i IT

– Razvoj digitalne istraživačke infrastruktura u oblasti kulture i umetnosti

 – Digitalizacija kulturne građe

– Konferencija kultura i IT sektor

Zaključci sa konferencije
http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/-odrzana-konferencija-kultura-i-it-sektor

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar