Umetnička kolonija Heroji nekad i sad na Andrevlju

05.08.2021. | Vesti

Umetnička kolonija Muzeja Vojvodine Heroji nekad i sad održana je poslednjeg vikenda u julu na Fruškoj Gori, tačnije na Andrevlju. Na njoj su problematizovana pitanja šta je danas herojski čin, kao i ko su autoriteti na koje nove generacije treba da se ugledaju. Tema je široka i pozvano je osmoro umetnika koji su se u svom dosadašnjem radu već bavili društveno angažovanim pitanjima. To su: Sonja Bajić, Larisa Ackov, Ivana Mitrović, Sonja Jo, Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf, Filip Markovinović, Vojin Ivkov i Gojko Dutina.

Tokom ovog trodnevnog druženja istoričarka umetnosti Dragana Garić Jovičić je umetnicima predstavila izbor radova koji se čuvaju u Muzeju Vojvodine, a koji se tiču likovnog fonda nekadašnjeg Muzeja revolucije, dok je učesnike kolonije istoričar Vojislav Martinov proveo fruškogorskim „partizanskim stazama“. Tokom tih šetnji posetili smo nekoliko spomen obeležja iz NOB-a: Spomen obeležje Sloboda na Iriškom vencu, kao i Spomen obeležja Rohalj baze i Jabuka.

Umetnici imaju rok do početka septembra da dovrše radove inspirisane temom herojstva, kako u prošlosti, tako i danas. Ti radovi će se čuvati u Zbirci savremene umetnosti Muzeja Vojvodine, a naravno biće prezentovani i javnosti. Očekujemo veliku raznovrsnost vizuelnih ideja s obzirom da je na ovogodišnjem umetničkom sazivu bilo i reditelja i ilustratora, i keramičara i vezilja. Muzej Vojvodine je želeo da pokaže da nije važan medij, već da je poenta na reinterpretaciji ili novom savremenom čitanju istorije.

Dragana Garić Jovičić, kustoskinja – istoričarka umetnosti

Fotografije: Vojin Ivkov, Aleksandra Stefanov i Dragana Garić Jovičić

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar