Uspešno održan stručni skup "Muzeji i edukacija" - Музеј Војводине

Uspešno održan stručni skup “Muzeji i edukacija”

21.12.2017. | Vesti

Stručni skup Muzeji i edukacija uspešno je održan u ponedeljak, 18.12.2017. godine u Muzeju Vojvodine. Okupio je 50 muzejskih pedagoga, prosvetnih i kulturnih radnika, predstavnika republičkih i pokrajinskih vlasti, u nastojanju da razmene iskustva, prakse i ideje za unapređenje međuresorne saradnje obrazovnih ustanova i muzeja u Srbiji.

Skup je otvorio mnoga pitanja i dileme vezane za pravi model međuresornog povezivanja, ali je zaključak da samo zajedničkim promišljanjem ove teme možemo doći do modela koji će garantovati dobrobit i muzejima i obrazovnim institucijama, a pre svega korisnicima naših usluga – deci i mladima.

Na okruglom stolu učestvovali su i kulturni radnici iz regiona Željka Jelavić, viša kustoskinja zadužena za edukaciju u Etnografskom muzeju u Zagrebu, te Štefan Krapše iz fondacije EDUCA iz Slovenije. Svojim izlaganjima upoznali su nas sa praksama u njihovim matičnim zemljama.

Izlaganja Bojane Matić Ostojić (Fondacija POINT), Dragane Latinčić (Muzej Grada Beograda), Anđelke Radosavljević (Galerija slika Sava Šumanović, Šid), Slađane Velendečić (Muzej Vojvodine) i profesorke razredne nastave Danice Kocevske bila su uvod u diskusiju na okruglom stolu.

Zaključak okruglog stola, koji je moderirao Dragan Kiurski, predsednik Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije, je da je za predlog dokumenta o međuresornoj saradnji potrebno još dodatno konkretizovati metode i aktivnosti što će biti predmet sledećeg susreta kulturnih i posvetnih radnika.

Skup je organizovalo Muzejsko društvo Srbije i Sekcija muzejskih pedagoga, u saradnji s Muzejom Vojvodine, Fondacijom POINT i Evropa Nostra Srbija, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije Novi Sad 2021.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja