Uz priču i vino zatvorena izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine - Музеј Војводине

Uz priču i vino zatvorena izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine

26.08.2021. | Vesti

Svečano zatvaranje izložbe Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine upriličeno sinoć, 25. avgusta, bilo je u znaku vina i vinogorja kojima su Sremski Karlovci bogati i po kojima jesu poznati.

Veče je obeležilo gostovanje Ljubice Radan, predsednice Vinske akademije Srbije, koja nam je održala predavanje pod nazivom Potencijali stvorenih i lokalnih sorti vinove loze sa Fruške gore. Mogli smo da čujemo o nastanku i razvoju brojnih sorti koje se gaje na Fruškoj Gori, kao što su grašac (ili talijanski rizling), neoplanta, sila i dr.

Nakon njenog predavanja, dr Milica Rat nam je predstavila stare sorte vinove loze u prostoru izložbe o Karlovačkoj gimnaziji, gde je, samo za sinoćnu priliku, izloženo šest primeraka starih sorti iz herbarijuma Karlovačke gimnazije. Osim što smo imali ekskluzivnu priliku da vidimo ove, brižno čuvane, stranice herbarijuma, što smo ponovo osvestili koliko je poseban i značajan Volnijev herbarijum u svetu botanike, mogli smo da čujemo i dosta interesantnih detalja kao npr. da je sorta malvazija bila uzgajana na našim prostorima pre 200 godina.

Posle predavanja druženje se nastavilo uz degustaciju čuvenih karlovačkih vina, na kojoj su se predstavile vinarije: Đurđić, Kosović, Živanović, Bajilo i Veritas.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar