Uz vino zatvaramo izložbu Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine - Музеј Војводине

Uz vino zatvaramo izložbu Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine

20.08.2021. | Predavanja

U sredu, 25. avgusta, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće upriličen program svečanog zatvaranja izložbe Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine autorki: Lidije Mustedanagić i Čarne Milinković..

Govoriti o Sremskim Karlovcima, a ne činiti to uz vino i ne govoriti i o vinu bilo bi pomalo neobično. Zato Vas pozivamo na predavanje Ljubice Radan, predsednice Vinske akademije Srbije, pod nazivom Potencijali stvorenih i lokalnih sorti vinove loze sa Fruške gore. Tokom predavanja imaćete priliku da pogledate sačuvane stare sorte vinove loze iz nekoliko herbarijuma koji se čuvaju u Karlovačkoj gimnaziji. Oni nisu do sada izlagani, a ni dostupni javnosti, pa ni mnogim vinarima. Za ovu priliku ekskluzivno su ustupljeni Muzeju Vojvodine.

Posle predavanja druženje se nastavnja uz degustaciju čuvenih karlovačkih vina, kojom se predstavljaju vinarije:

Ljubica Radan, diplomirani inženjer agronomije-master, osnivač je i predsednik Vinske Akademije Srbije i Asocijacije somelijera, vinara i vinogradara Srbije. Osnovne i master studije završila je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu iz oblasti voćarstva i vinogradarstva. Nakon završene obuke na najprestižnijoj vinskoj instituciji na svetu, Wine and Spirit Education Trustu u Londonu, novembra 2015. godine postaje licencirani edukator za WSET obuke. Pored Vinske Akademije Srbije, predavač je i na Vinskoj Akademiji Crne Gore kao i konsultant i saradnik u nekoliko vinarija u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Tokom svoje karijere radila je kao stručni saradnik na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u oblasti Menadžmenta proizvodnje vina. Tokom 2012. godine boravila je u Čileu na stručnom usavršavanju gde je radila kao asistent enolog u nekoliko čileanskih vinarija. Nakon povratka svoj rad i usavršavanje nastavlja u vinariji TRS u Iloku, a potom 2013. godine odlazi u Austriju gde radi kao enolog u vinariji Winegut Schloss Halbturn koja je u vlasništvu naslednika carice Marije Terezije, u čijem letnjikovcu se vinarija i nalazi. Iskustvo je sticala i radom u različitim vinogradima i vinarijama, učešćem na projektima podizanja vinograda kao i ocenjivanjem vina na stranim i domaćim takmičenjima. Zvaničan je degustator i ocenjivač vina, registrovan na listi vinskih degustatora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Sarađivala je i sa nekoliko veb portala, a svoja mišljenja i tekstove o vinu i vinogradarstvu pisala je u specijalizovanim časopisima za vino, kao i za dnevni list Dnevnik.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar