Vaskršnji koncert mešovitog hora "Sv. Roman Slatkopojac" - Музеј Војводине

Vaskršnji koncert mešovitog hora “Sv. Roman Slatkopojac”

20.04.2018. | Događaji

U petak, 20. aprila 2018. godine u 19 časova (Dunavska 35) održaće se vaskršnji koncert duhovne i svetovne muzike mešovitog hora “Sv. Roman Slatkopojac” iz Pretrovaradina pod dirigentskom palicom Jevgenije Kojić.

Gosti koncerta će biti: dečji hor “Sv. Vasilije Ostroški” iz Beočina (dirigent Jevgenija Kojić) i muški hor “Milenko” iz Čerevića (dirigent David Tihojević).

Hor „Sveti Roman Slatkopojac“ je ansambl koji je široko poznat koncertnoj publici kako u zemlji, tako i u inostranstvu.Osnovao ga je, kao mešoviti hor, 2006.god. prof. Petar Kojić, a od septembra iste godine dirigent je Jevgenija Kojić. Pažljivo odabranim i brižljivo negovanim, raznolikim repertoarom uz nadahnuto i visoko kvalitetno muziciranje, veoma brzo osvaja publiku gde god se pojavi. Kad se tome doda mladost i šarm, jer su članovi Hora učenici i studenti Novosadskog univerziteta, uspeh je zagarantovan. Zato nije čudo što je ovaj hor za proteklih dvanaest godina postojanja imao  preko devet stotina nastupa od čega preko sto celovečernjih koncerata. Pored redovnog pevanja na bogosluženjima, Hor aktivno učestvuje u kulturnim događajima Grada, Pokrajine i Republike, kao i stranih diplomatskih predstavništava. Do sada je u nekoliko navrata održao celovečernje koncerte u Austriji (Beč, Salcburg), Nemačkoj (Minhen,Nirnberg), Slovačkoj (Prešov, Levoča), Mađarskoj (Budimpešta, Sentandreja, Šikloš), Sloveniji (Ljubljna, Bled,Kranj ),Ukrajini (Kijev, Odesa, Vinica), Rusiji (Moskva, Nižnji Novgorod, Sarov, Rostov na Donu, Novočerkask, Taganrog, Šahti, Staročerkask…a u zemlji  gotovo da nema koncertnog prostora gde ovaj hor nije nastupao, počevši od Novosadske sinagoge, Srpskog narodnog pozorišta, preko Muzeja Grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, do Sava centra, Ruskog doma i Hrama Sv.Save u Beogrady.

Hor je snimao kako za domaće tako i za strane televizije i do sada objavio pet kompakt diskova. Na Sretenjskom saboru 2017. godine, Ustanova Vukova zadužbina je dodelila Veliku Sretenjsku povelju dirigentu Jevgeniji Kojić, za uspešno vođenje Hora u proteklih deset godina.

Dečiji hor „Sv. Vasilije Ostroški“ osnovan je u jesen 2016.godine pri hramu Sv. Vasilije Ostroški u Beočinu. Hor je osnovala Jevgenija Kojić od  učenika OŠ „Jovan Grčić Milenko“.  U Horu pevaju učenici iz Beočina, Čerevića i Rakovca koji pohađaju ovu školu.

Hor je imao nekoliko zapaženih nastupa, kako u školi, tako i u hramu u Beočinu.

Muški hor „Milenko“ iz Čerevića, osnovao je, početkom devedesetih godina prošlog veka, čuveni dirigent i kompozitor Georgije Maksimović – Maksa, kao Hor Zavičajnog muzeja Čerević. Već 1992.godine Hor je od Episkopa sremskog Vasilija, dobio titulu : Hor Eparhije sremske.  Tih godina, Hor je bio izuzetno aktivan i pored mnogih koncerata u zemlji, gostovao na mnogim inostranim scenama. Tako je u nekoliko navrata gostovao u Rusiji (Moskva, Sankt Peterburg, Kronštat, Novgorod, Voronjež, Rostov na Donu, Novočerkask… Isto tako gostovao je u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj. Posle smrti osnovača i dirigenta Georgija Maksimovića, od 2014. godine Hor uspešno vodi, mladi dirigent David Tihojević.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja