Veče sa knjigom - Музеј Војводине

Veče sa knjigom

14.02.2017. | Događaji

U utorak 14. februara u 18 časova Muzej Vojvodine organizuje Veče sa knjigom, kao prateći program tekuće tematske izložbe „Iza gora i dolina – tri veka Slovaka u Vojvodini“, na kojoj je predstavljena slovačka materijalna, duhovna i kulturna baština. Izloženi muzejski predmeti, arhivska građa i likovna dela u širem kulturno-istorijskom kontekstu prezentuju život slovačke etničke grupe u Vojvodini od doseljavanja do danas.

U okviru programa biće prezentovane sledeće publikacije:

– „SEAVC u Srbiji: Slovačka evangelička augsburške veroispovesti crkva u Srbiji“, koju je priredila msr. Ana Petrović;
– izdanja Slovačkog izdavačkog centra – najvećeg izdavača knjiga i časopisa na slovačkom jeziku u Srbiji.

Publikacije će prezentovati: msr. Ana Petrović i Vladimir Valentik, direktor SIC-a.

Priređivač knjige msr. Ana Petrović upoznaje čitaoca sa organizacijom SEAVC u Srbiji, dajući pregled istorijskih činjenica koje su povezane kako s početkom luteranstva, tako i sa njegovim učenjem. Knjiga nudi osnovne informacije o Slovačkoj evangeličkoj crkvi augsburške veroispovesti u Srbiji, kao i kratke osvrte na njene parohije i današnje sveštenike.

Slovački izdavački centar (SIC) iz Bačkog Petrovca je najveći izdavač publikacija na slovačkom jeziku u Srbiji, što ga svrstava u najznačajnije kulturne institucije Slovaka u Srbiji. Nastavljač je organizovane izdavačke delatnosti vojvođanskih Slovaka, započete 1920. godine takođe u Bačkom Petrovcu. Samo u proteklih deset godina izdao je oko dve stotine naslova na slovačkom jeziku.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar