Vojvođanski ćilim „čupavac“ - Музеј Војводине

Vojvođanski ćilim „čupavac“

12.05.2021. | Budi odgovoran prema duhu i telu

Današnja priča je posvećena specijalnoj tkačkoj tehnici čiji je krajnji proizvod ćilim koji se u narodu zove „čupavac“. Takvi ćilimi uglavnom imaju jednu nit pamučne osnove i po dve niti potke, vunenu i pamučnu. Specifični su i po tome što „čupavci“ nemaju dva lica, jer imaju reljefne ornamente koji se smenjuju sa ravnim površinama. Oni nisu bili toliko zastupljeni u životu pojedinca kao ćilimi na pruge, ili ćilimi sa poljem i okrajnicom, jer se smatra da su bili zahtevniji za tkanje, a zbog svoje strukture nisu bili praktični. Ipak, „čupavci“ zaslužuju makar jednu muzejsku priču.

Proces tkanja se odvija na sledeći način: vunena potka se utkiva pomoću daske i napušta se preko metalne šipke. Uporedo sa pamučnom potkom vodi se i vunena potka koja se pomoću daske prema šari prebacuje preko metalne šipke tako da se dobije napuštano-čupavo tkanje.

 

Detalji čupavog tkanja, Vrbas, oko 1898.

Detalj čupavog tkanja, Silbaš, 1905.

U ručno izrađenim predmetima, a tako i u tkanju, dolazi do izražaja pre svega ženska posvećenost, strpljivost, veština, osećaj za estetiku, za praktičnost i preciznost. Tkalje na ovakvim ćilimima najčešće izvode ornamente kvadrata koje postavljaju u položaj romba u čijem središtu je mali krst. „Čupava“ polja sačinjena su od dužih ili kraćih petlji koje se smenjuju sa glatkim poljima i na taj način lice ćilima postaje reljefno, a naličje ćilima glatko. Romb se smatra ženskim simbolom, ima erotski smisao i indirektno simboliše pobedu i rađanje novog života. U narodu su se ovako postavljeni rombovi zvali i „pite“ odnosno „čupavac na pite“. Svi naši „čupavci“ imaju i privezane rese na sve četiri strane što ukazuje da se takav ćilim koristio i za prekrivanje stola.

Silbaš, Srbi, Bačka, 1905.

„Čupavac“ iz Silbaša tkala je Anka Kolarić 1905. godine za svoju devojačku spremu. Udala se u porodicu Pašćan, a 1954. godine kada je ćilim otkupljen za Muzej, živela je u Rumenki i potvrdila da je za tkanje koristila biljne boje i da joj je trebalo oko dva i po meseca da istka ćilim.

Vunena nit za izradu „čupavaca“ se dobijala u domaćoj radinosti, što je obuhvatalo strižu ovaca, pranje i čišćenje vune, raščešljavanje i predenje. Žene su vunu čistile i češljale grebenima, a zatim su prele na ručnim ili nožnim preslicama. Zatim su je same bojile, u početku prirodnim, biljnim bojama, a već u drugoj polovini 19. veka su nosile kod zanatlija bojadžija koji tada vunu već boje anilinskim bojama.

Rese na čupavcu, Pivnice, 1918-41.

„Snovanje niti“ odnosno postavljanje niti osnove se radi na isti način kao i kod ostalih ćilima, „čupavci“ se tkaju na uzanom razboju i sastoje se iz dve pole koje se spajaju ručnim štepom po dužini. Preciznost tkalje je veoma važna, kako u tkanju, tako i u spajanju istkanih „pola“. A po rečima žena – tkalja sa terena, za tkanje „čupavaca“ osim preciznosti, tkalja je najviše trebalo da bude smirena kako bi napuštanje niti teklo u pravilnom ritmu.

Pivnice, Srbi, Bačka, 1918-41.

Pivnice, Srbi, Bačka, 1918-41.

„Čupavac“ iz Stapara tkala je oko 1935. godine, poluprofesionalna tkalja Ljubinka Grujić. Ljubinka je tkala ćilime za prodaju, i tako ga je porodica Bačić, takođe iz Stapara, kupila iste godine za sopstvene potrebe.

Kada kažemo ćilim, uglavnom pomislimo na vunenu tkaninu sa dva lica, koja se tka u dve niti i čije se šare izvode klečanom tehnikom. Ovom „čupavom pričom“ prikazali smo još jedan biser naše domaće radinosti, koji je nadamo se uspeo da probudi vaše interesovanje.

Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar