Захвалница поводом повратка слике Благовештенски сабор - Музеј Војводине

Захвалница поводом повратка слике Благовештенски сабор

19.08.2022. | Vesti

Данас је у Музеју Војводине значајан, историјски дан. Након 29 година чекања на овај тренутак, радујемо се што се пред очима наше јавности поново налази слика Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861, дело Влаха Буковца из 1901. године, која је од непроцењивог културно-историјског значаја за српски народ.

Слика је украдена са сталне поставке Дворца у Челареву, депанданса Музеја Војводине, 28. новембра 1993. године и о њеној судбини није се ништа знало све до априла 2021. године, када је понуђена на продају.

Захваљујући темељној заједничкој акцији српске и швајцарске полиције и тужилаштва за организовани криминал обе земље, Министарства културе и информисања Републике Србије и три установе културе, слика је из Швајцарске враћена у земљу и поново је у Музеју Војводине.

У име Музеја Војводине желим да изразим велику захвалност Служби за борбу против организованог криминала МУП-а Републике Србије, Тужилаштву за организовани криминал Републике Србије, Јавном тужилаштву ИИ кантона и полицији Цириха, Амбасади Швајцарске у Београду, Полицијској управи Нови Сад, Управи царина (Царинарници Нови Сад), Народном музеју Србије и Галерији Матице Српске.

Нарочиту захвалност дугујемо Министарству културе и информисања Републике Србије, које је од самог почетка свесрдно помагало у овом дугом и сложеном процесу, као и Покрајинској влади, која је из текућих буџетских резерви благовремено издвојила значајна средства за примопредају и транспорт слике из Цириха у Нови Сад.

Многи посвећени појединци, који су на случају вредно радили више од годину дана, допринели су да у нашем времену будемо сведоци великог догађаја за културу нашег народа.

Мр Тијана Станковић Пештерац
Директорка Музеја Војводине

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar