Мајстор бојеног дрвореза и Уметност Балкана - Музеј Војводине

Мајстор бојеног дрвореза и Уметност Балкана

09.07.2018. | Изложбе

У петак, 13. јула 2018. године, у 19 часова (Дунавска 37), биће отворена заједничка изложба двојице аутора: ,,Мајстор бојеног дрвореза“ дрворесца ̶ графичког уметника Јожефа Домјана и ,,Уметност Балкана“ фотографа  ̶  графичког уметника Јожефа Куноша (OFMCHUN ̶  a).

Јожеф Домјан (Будимпешта, 1907 – Њујорк 1992)
Сликар и графичар, добитник истакнуте Кошутове награде. Највише се бавио колорисаном графиком  ̶  дрворезом. Радну активност је почео као фабрички радник, али нескривени уметнички таленат ускоро долази до изражаја, па стиче диплому на Уметничкој Академији. Пропутовао је Европу, а стиже и до Кине, где је проучавао старе методе дрворезбарења.

За своја дела добио је највиша признања, која припадају уметницима вичним у изради дрвореза. Педесетих година истакао се својим посебним колоритом и особеном перспективом, те је за кратко време добио највећа домаћа уметничка признања (Мункачијева награда – 1955. Кошутова награда – 1956.). Револуција (1956. г.) затекла га је у Швајцарској. Није се вратио у домовину, него је емигрирао у САД и населио се у близини Њујорка). Уметник је и у новој домовини сачувао јединствени стваралачки приступ и стил, који се ослањао на мађарске културне традиције. Захваљујући томе, постао је познат и широј уметничкој јавности. Његова дела се данас налазе у познатим колекцијама широм света, нпр. у њујоршком Метрополитен Музеју, у лондонском Викторија и Алберт музеју, као и у Мађарској националној галерији.

Од најзначајнијих уметничких дела овог аутора, у граду Шарошпатаку (Мађарска) 1979. г. основана је стална изложба. Домјанова дела су толико специфична, укорењена у мађарске уметничке традиције, да представљају дела јединственог незаменљивог стила. Занимала га је историја, природа, народна уметност, веровања, баладе и легенде. Ова тематика се тако снажно, богато и стилизовано, појављује у његовом стваралаштву, да без обзира на време и место оно носилац трајних уметничких вредности.

Тајна успешности његовог уметничког дела лежи у томе, што је утицаје – из разних делова света – преузимао у континуитету, филтрирао према својим уметничким мерилима и на тај начин приказао јавности.

Сматрају га једним од највећих уметника, који се икада бавио колорисаним дрворезом, по коме је и постао познат широј светској уметничкој јавности. Средином 20. века он је обновио ову древну уметничку технику.  Његова дела садрже више обојених уметничких чворишта, што је Домјанова основна карактеристика, а све то базира се на мајсторској изведби појединих фрагмената (чворишта), чистоти отиска и богатству мотива. Што се тиче његовог стила може се констатовати следеће: без обзира што званично није негирао фигуративност, ликови су му на својствени начин модификовани. Дела су му изузетно декоративна са богатом садржином. Међу његовим мотивима налазе се природна богатства, елементи древног дрвореза и поруке прастарих уметности. У делима Домјана, визуелно се отелотворује „Бартоков модел“, тј синтеза природе и традиције, која је присутна одвајкада и која садржи уметничке вредности, које вечно трају.

Др. Габор Тарјан, професор
Мађарска Уметничка Академија

Др Јожеф Ђерђ Кунош, под уметничким именом ОFMCHUN, је међународно признат, аматерски фотограф – графичар. Ствара од 2013.године, а од децембра 2015. године своја дела објављује и електронски путем (преко сервиса Flickr, FineArtamerica итд.). Припада правцу надреалиста.

Кунош је пореклом из Војводине, породица његове бабе са мајчине стране је српског порекла, а његова супруга потиче из војвођанске швапске породице.

У средишту његовог стваралаштва су естетика и уметност западног и јужног Балкана. Основу његових слика чине мотиви војвођанске, српске, босанске, македонске, хрватске, црногорске и италијанске естетске и културне традиције.

Прва штампана изложба његових слика под називом  „Жена” одржана је марта 2018. године у Мађарској, у арт-кафеу Института савремене уметности у Дунаујварошу.

ОFMCHUN је једини мађарски стваралац, чију је слику под насловом  „One Step  ̶  Mostar Bridge” (Један корак – Мостарски Стари Мост) званична комисија за оцењивање сервиса Flickr уврстила 2016. године међу десет најбољих објављених фотографија на свету, чија тема је била архитектура Босне и Херцеговине.

Његове насликане фотографије полазе од мајсторских ручних дела аналогних фотографских традиција (са фото филмом), које се исеку па накнадно граде поново. Бројне своје фотографије ствара сам уз јединствену композицију.
Дело ОFMCHUN  ̶ а карактерише раскошан колорит, коју дубоко прожимају како породични мотиви, тако и његова знања и искуства везана за естетику и културу.

ОFMCHUN је цењени  члан португалских, француских, америчких, немачких, јапанских итд. стваралачких група савремене уметности у оквиру сервиса Flickr, са којима уско сарађује. Његове компјутерске манипулације и слике су познате у свету онлајн музеја савремене уметности (види: The Online Museum of Modern Art, Art Museion, Lulu, Moscow, Shock of the New, итд.)

Експерименти овог уметника на пољу фотографије и електронског сликарства дају инспирацију многим уметницима савременицима у свету.

* * *

VeraJane Vickers:  ̶  „Ђерђ је изузетно креативан уметник, који користи како одважне драматичне, тако и елегантне пригушене боје, али и геометријске облике, флуксеве и токове, како би створио уметничка дела, која садрже динамичко кретање и чуло вибрације и живота. У многим његовим уметничким делима постоји јасан мистични, шамански квалитет, који се дубоко повезује са урођеним…” 2. март 2018.

Pedro Ribeiro Simões:  ̶  „Ђерђ је фотограф, којег пратим дуже време, степен његове маште и иновације, комбинован са високим квалитетом израде, чини га одличним уметником, који ствара слике, које константно одражавају неки нови приступ. Увек ми је задовољство да пронађем неку његову нову расположиву слику.” 15. фебруар 2018.

Еdinei Мontingelli:  ̶  „Ђерђ је захваљујући свом раскошном таленту заиста способан да инспирише људе. На нашој малој планети ми не можемо да урадимо ништа више од тога да новим идејама, лепотом и поезијом инспиришемо људе!!!” 24. јануар 2018.

Daniel Arrhakis:  ̶  „Веома креативан Уметник са јединственом и креативном новом визијом како Света, тако и друштва! Истински заштитник људске личности и њених вредности у нашој самосагледајућој визији са поруком наде у бољи свет! Моји срдачни поздрави пријатељу!” 4. септембар 2017.

{gallery}fotogalerija/majstor_bojenog_drvoreza{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar