Мали чувари баштине - Музеј Војводине

Мали чувари баштине

21.12.2016. | Радионице и играонице

Током децембра 2016. године и јануара 2017. реализоваће се пројекат сарадње Музеја Војводине и ОШ “Вук Караџић” из Бача под називом “Мали чувари баштине”, намењен ученицима од 1. до 5. разреда

Пројекат има за циљ популаризацију музејских институција код школске популације, стицање основних сазнања о културном наслеђу које Музеј Војводине чува, развијање и ширење музејске културе, свести и осећаја одговорности и љубави према баштини и народној традицији, развијање маште, као и креативног уметничког изражавања.

У оквиру назначеног интерактивног едукативог програма, деца ће поред основних сазнања о Музеју Војводине, путем POWER POINT презенатције и музејских предмета, разговарати о музејским предметима, музејској делатности стручњака: археолога, историчара, етнолога, конзерватора, музејских едукатора. Ученицима  ће посебно бити представљени предстојећи божићни, новогодишњи  и славски обичаји и светковине.

По завршеном представљању поменутих тема ученици  ће добити ДИФЕРЕНЦИРАНЕ ЗАДАТКЕ:

1) ФОТОГРАФИСАТИ ПРОСЛАВЉАЊЕ СЛАВЕ, БОЖИЋА И НОВЕ ГОДИНЕ У ПОРОДИЦИ, ЦРКВИ, НА УЛИЦИ – I, II I III разреди и ИЗРАДИТИ ЈЕДНУ ИЛИ ДВЕ ФОТОГРАФИЈЕ.
2) ПРОНАЋИ  НЕКУ СТАРУ ФОТОГРАФИЈУ КОД СВОЈЕ БАКЕ ИЛИ ДЕКЕ ИЛИ ПРАБАКЕ ИЛИ ПРАДЕКЕ, НЕКЕ СТАРИЈЕ ОСОБЕ НА ТЕМУ БОЖИЋНИХ НОВОГОДИШЊИХ И СЛАВСКИХ ОБИЧАЈА – IV и V разред.

У наставку пројекта стручна комисија ће прегледати и одабрати најбоље фотографије од којих ће деца путем гласачких листића бирати три најбоље.
У оквиру програма реализоваће се РАДИОНИЦА за ученике I II i III разреда у којој ће ученици израдити рамове за фотографије, док ће ученици IV i V разреда представити своје фотографије у оквиру радионице “Причам вам причу по мотиву фотографије”.

Пројекат “Мали чувари баштине” заокружићемо постављањем изложбе фотографија.

За најуспешније ученичке радове Музеј Војводине је обезбедио награде у виду годишњих улазница Музеја Војводине, педагошке публикације: “Праисторија у Музеју Војводине’’, ’’Музејска лепезица’’, ’’Музеј по мери детета’’, мајице са илистрацијама, ранчеви за патике, старе фотографије, обележивачи књига, планери и нотеси, оловке и друге ситнице…

Аутор пројекта је Владимира Станисављевић, музејска саветница – педагошкиња. Сарадници: Богдан Шекарић, виши кусос – етнолог, Татјана Бугарски, виша кустоскиња – етнолошкиња и Драган Огар, виши конзерватор – техничар.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar