Маске са мотивима музејског предмета - Muzej Vojvodine

Маске са мотивима музејског предмета

05.04.2021. | Сувенирница

Сва сувенире можете купити у сувенирници Музеја Војводине – Дунавска 35, Нови Сад, телефон: 021/420-566.

Дизајнерка мотива: Индира Кандић Наззал

ЦЕНА: 350 динара

Ћилим, Српски Крстур, око 1890.

Непозната ткаља је у банатски ћилим уткала неколико познатих пиротских мотива – мотиве корњаче и нара. Али, како је ткање ћилима одувек било у домену уметничке израде, тако је наша ткаља, употребивши своју машту, корњачи окренула ноге ка унутра.

cilim

01

Шлем из Беркасова, 4. век

Шлем из Беркасова је један од свега петнаест, колико их је до данас откривено диљем некадашњег Римског царства. Многи га сматрају најлепшим јер је украшен имитацијама драгуља и веома значајним јер на себи носи запис о мајстору који га је направио и човеку којем је био намењен. Случајно га је пронашла једна жена у својој башти 1955. године. Пре 2.000 година овај шлем красио је главу неког високог официра, можда и самог императора.

slem

03
05
04

Двоглава статуета, млађе камено доба

Статуета двоглавог идола припада винчанској култури, а њена се старост процењује на 7.000 година. Обликом подсећа на Сијамске близанце који у симболичком смислу представљају јединство супротности, где две вредности коегзистирају у једном, попут светлости и таме или добра и зла.

dvoglava_statueta

06
05
04
04
04
04

Велосипед, 1880.

Први бицикли, прављени од метала, који су покретани педалама монтираним на предњем точку, појављују се 1861. године. Велосипеди или, како су их звали, гвоздени коњи уливали су својим изгледом страх код пешака и запрега. Достизали су висину и до метар и по, а са возачем и преко два и по метра. Само су изузетно вешти и храбри возачи могли њима управљати.

velosiped

06

Пешкир, околина Земуна

Нежан стилизован цвет, мотив је са ручно отканог сватовског пешкира, дугог више од три метра.

peskir
06

Женске ципеле, Бачки брег, око 1893.

На ципелама је извезена ружа, цвет изузетне лепоте и опојног мириса, симболише љубав, верност и оданост, али и младост, као и младу девојку у цвету младости. Такође, због свог извајаног облика, она симболише складност, али и препород и поновно рођење.

zenske_cipele
06

Женске папуче, Сента, Мађари, 1955.

У биљном свету цвет булка је царица. Верује се да доноси срећу и отвара пут ка чистој и искреној љубави…

papuce
06

Стајаћи сат – табернакл, око 1770, Оломоуц (Чешка)

Сатови су већ од 18 века представљали обавезни део салонских ентеријера. Одражавали су стил и укус власника. Централни украс на овом сату чине два Амора (путта), симболи бога љубави или љубави саме.

sat
06

Појас (бриу), Селеуш, Банат, 1940.

На појасу је извезена ружа, цвет изузетне лепоте и опојног мириса који симболише љубав, верност и оданост, али и младост, као и младу девојку у цвету младости. Такође, због свог извајаног облика, ружа симболише складност, али и препород и поновно рођење.

pojas
06

Део аварске појасне гарнитуре, Нови Сланкамен, 8–9 . век

У оквиру аварске ношње појасне гарнитуре имале су посебно место јер су одређивале значај и положај њиховог власника. На њима се често појављује мотив грифона, митске животиње са телом лава и орловским кљуном и крилима. Сматра се да грифон повезује земаљску снагу лава са небеском енергијом орла и да евоцира двоструко божанско својство снаге и мудрости.

avarski_pojas
06

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar