Медицински инструменти др Милана Симоновића - Музеј Војводине

Медицински инструменти др Милана Симоновића

18.05.2019. | Изложбе

У суботу, 18. маја 2019. године, у 18 сати, у Клиничком болничком центру Војводине (Хајдук Вељкова 1), отвара се изложба „Медицински инструменти др Милана Симоновића“ у новом депандансу Музеја Војводине „Медицинска музејска збирка – Пастеров завод“. Аутори изложбе су Снежана Добрић, виши кустос – историчар, проф. др Душан Лалошевић и проф. др Милана Обрадовић Томашев.

Депанданс Музеја Војводине налази се у кући Адолфа Хемпта, у којој ће бити отворена изложба медицинских инструмента и личних предмета који су саставни део легата др Милана Симоновића.

Др Милан Симоновић рођен је у Сремској Каменици, 10. октобра 1876. године. Школовао се у Ср. Каменици, Новом Саду, Сремским Карловцима, а студије медициме завршио је у Бечу, 1902. године. Специјализирао је хирургију у Rudolfwiner haus-u, Bilrotovoj задужбини у Бечу, затим гинекологиију у Maria Theresia Frauenhospital-у.

Похађао је бројне курсеве из различитих области медицине и тако усавршавао своје знање које је било од велике помоћи док је пролазио голготу Првог светског рата, за шта је био награђен орденом .

Као градски физик (лекар) наставио је свој рад после рата, био је изузетно свестран и у својој пракси бавио се свим областима медицине.

За време Другог светског рата, усташе су га пензионисале и тада наставља свој рад у приватној ординацији у Петроварадину.

Радио је до 1959. године, до своје 83 године живота.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar