Mеђународнa годинa стакла 2022. - Музеј Војводине

Mеђународнa годинa стакла 2022.

23.12.2022. | Догађаји

Поводом обележавања Mеђународне године стакла 2022, коју је посебном резолуцијом прогласила Генерална скупштина Уједињених нација, стакло и његова улога у друштву било је у фокусу бројних музејских установа и стручњака током целе године. У оквиру Националног комитета ИКОМ Србија формирана је Стручна група којој су се прикључили и кустоси Музеја Војводине, а активности ове групе музеја и стручњака могу да се прате на сајту  https://staklosrbija.rs/ и на друштвеним мрежама.

Стакло, материјал који нас вековима задивљује, својим физичким и естетским својствима буди машту стваралаца од праисторије до данашњих времена. Развијајући технологију његове израде, човек му је проналазио најразличитију намену, у свакодневном, декоративном и уметничком обликовању материјалне стварности. У Музеју Војводине предмети од стакла чувају се у оквиру археолошких, историјских, уметничких и етнолошких збирки.

Обележавању Међународне године стакла прикључио се и Музеј Војводине и узео учешће у бројним активностима. Кустоси збирки учествовали су у заједничком пројекту писања прича о предметима од стакла који су изложени у оквиру сталне поставке. У питању су најрепрезентативнији предмети изведени различитим техникама, израђивани у домаћим или иностраним радионицама и мануфуктурама, коришћени у свакодневним и/или посебним приликама. Разнобојне стаклене перле, разноврсне посуде и чаше, огледала, иконе на стаклу, стаклене плоче, лампе, витражи, као и ручно осликани предмети покућства приказују богатство израде и лепоту обликовања стакла. Осмишљен је флајер у виду мапе помоћу које је посетиоцима омогућено да путем мобилних телефона и QR кодова постављеним на витринама сазнају више о овим предметима. Пратећи мапу, посетиоци могу да потраже предмете од стакла изложене на сталној поставци Музеја Војводине и открију приче које се крију иза њих.

Овај пројекат је део активности посвећених истраживању предмета од стакла у циљу њихове презентације јавности на изложби која се планира за октобар 2023. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar